Region

"Srbska čast" pod lupom – paravojska ili humanitarci?

Organizacije "Srbska čast" iz Niša, koja ima ogranak u Republici Srpskoj, posljednjih dana u centru je pažnje medija i vlasti BiH.
"Srbska čast" pod lupom – paravojska ili humanitarci?
Portal AnalitikaIzvor

Pojedini zvaničnici i mediji okarakterisali su ovu organizaciju kao paravojnu, dok njeni predstavnici u RS tvrde da se bave humanitarnim radom.

Najprije je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio da državne bezbjednosne službe imaju informacije da udruženje "Srbska čast" radi na formiranju paravojnih formacija u Republici Srpskoj i dodao da će detaljan izvještaj biti dostavljen Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. 

"Posjedujemo određena saznanja o postojanju parabezbjednosne grupe, neka smo dokumentovali, i sve što imamo i čime raspolažemo dostavićemo Tužilaštvu", rekao je Mektić za regionalnu televiziju N1. 

On je pitao kome je bitno da postoji jedna takva parabezbjednosna grupa, ko ju je opremio, za koje potrebe, prema kome je usmjerena i zašto je učestvovala u defileu 9. januara, povodom Dana RS. 

"To znači da neko želi da je pokaže i da stavi do znanja da raspolaže grupom koja se eksponira i sa oružjem i sa uniformom i s nekom vrstom unutrašnje organizacije; Ko je finansira?", dodao je Mektić. 

Sarajevski portal "Žurnal" objavio je članak o udruženju "Srbska čast" koji, kako je naveo, "regrutuju" osobe iz "kriminalnog miljea" koje će činiti okosnicu buduće paravojne formacije. Na Dan Republike Srpske pripadnici te jedinice su bili na ulicama Banjaluke.

U tekstu se navodi da oni imaju direktnu podršku iz Moskve, te da su se prošlog meseca sastali s predsednikom RS Miloradom Dodikom i slikali se u sali Narodne skupštine Republike Srpske. 

Članak o toj paravojnoj jedinici objavio je i londonski list "Gardijan". 

Kabinet predsednika RS Milorada Dodika je demantovao formiranje paravojnih jedinica, nazivajući te informacije "opasnim". 

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Republika Srpska ima Ministarstvo unutrašnjih poslova i policiju kao regularnu formaciju, a da su priče da neko želi da formira paravojne jedinice samo bombastična nagađanja. 

"Imamo regularnu formaciju u Srpskoj, što smo imali priliku da vidimo i na oblježavanju 9. januara - Dana Republike. Tu su bili Zastavni vod, Specijalna jedinica, Jedinica za podršku i sve ostalo što treba da prikažemo. Pažnja institucija, ulaganje i sve što je u vezi sa formacijama tog tipa usmereno je na naš MUP", rekla je Cvijanovićeva novinarima. 

Premijerka tvrdi da je priča o paravojnim formacijama vezana za različitu vrstu podmetanja i nastojanje da se Srpska dodatno problematizuje.
"Toga nikad nije dosta Sarajevu i pojedinim strancima, pa se uvijek nešto stavlja u nekakav kontekst. Sada su odlučili da nas stave u kontekst globalnih stvari i tuča koje se dešavaju na relaciji velikih sila. Mislim, da su sve predimenizionirali i počeli da izmišljaju neke stvari, a što se tiče institucija Srpske pažnja je usmjerena na MUP", istakla je Cvijanovićeva. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske saopštilo je da prema raspoloživim saznanjima ne postoji Interpolova potjernica za osobama bliskim organizaciji "Srbska čast". 

MUP RS ne može dati podatak da li se protiv neke osobe vodi istraga ili ne, odgovorili su iz MUP RS na pitanje sarajevskog Dnevnog avaza da li se protiv organizacije "Srbska čast" vodi postupak. 

"Prema raspoloživim saznanjima ne postoji Interpolova poternica u vezi sa osobama bliskim 'Srbskoj časti'", navli su iz MUP RS.

Portal Analitika