Politika

SDP: Zabrinuti smo zbog pogoršanja izbornog ambijenta

Potpredsjednik SDP Raško Konjević i član predsjedništva SDP Ivan Vujović sastali su se sa predstavnicima OEBS/ODIHR-a, Ričardom Lapinom i Tamarom Otiašvili, kojima si prenijeli zabrinutost zbog daljeg pogoršanja stanja izbornog ambijenta u Crnoj Gori i produbljivanja nepovjerenja u izborni proces.



SDP: Zabrinuti smo zbog pogoršanja izbornog ambijenta
Portal AnalitikaIzvor

Oni su istakli da evidentno ne postoji politička volja vlasti da izbore učini fer i slobodnim, već da se iz izbora u izbore dodatno razrađuju mehanizmi raznih zloupotreba, a da se ne preza ni od upotrebe fizičkog nasilja kao što je bio slučaj na nedavno održanim lokalnim izborima.

“Posebno brutalan slučaj je nedavno protivzakonito i antidemokratsko smjenjivanje članova Savjeta RTCG i Agencije za elektronske medije kako bi se povratila DPS partijska kontrola nad Javnim servisom”, saopštavaju iz  SDP-a.

Konjević i Vujović su naglasili da su protestovali visoki međunarodni zvaničnici, Komesar Han, Reporteri bez granica, iskazujući nezadovoljstvo akcijom čiji je cilj ugrožavanje uredničke nezavinosti i gušenje slobode medija.

“Ovim činom DPS je pokazao kako vidi nezavisne i profesionalne institucije, direktno se oglušujući o zahtjeve naših međunarodnih partnera i imperativnih obaveza iz procesa EU integracija”, ističu u SDP-u.

Konjević i Vujović su naveli da postojeće institucije zadužene za organizaciju izbora nijesu nezavisne, već partijski pristrasne pa kao takve ne mogu biti garancija slobodnih izbora.

“Nastupajući izbori će imati i formalnu manjkavost jer će biti sprovedeni bez prethodnog usvajanja svih OEBS preporuka, zbog čega se otvara prostor za njihovo osporavanje, kako je nedavno upozorio šef EU Delegacije u Crnoj Gor”, zaključuju iz SDP-a.

Portal Analitika