Politika

Demokrate: Očekujemo predsjedničke i lokalne izbore u istom danu

Međunarodna i domaća javnosti očekuju da će predsjednički i lokalni izbori biti održani u istom danu, jer je to u skladu sa elementarnim demokratskim principima i principom društvene racionalnosti, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore. 
Demokrate: Očekujemo predsjedničke i lokalne izbore u istom danu
Portal AnalitikaIzvor

Poslanici i potpredsjednici Demokrata Zdenka Popović, Momo Koprivica i Mijomir Pejović sastali su danas se sa predstavnicima OEBS/ODIHR-a, Ričardom Lapinom i Tamarom Otiašvili.

“Oni su istakli da je uslov za elementarnu stabilizaciju političkih prilika smanjenje zloupotreba, minimalno relaksiranje društvene atmosfere i ozbiljne finansijske uštede održavanje predsjedničkih i lokalnih izbora u istom danu”, kaže se u saopštenju. 

Demokrate su kazale da, prema njihovim saznanjima, očekivanja međunarodne, ali i domaće javnosti govore u prilog održavanju predsjedničkih i lokalnih izbora u istom danu, jer je to u skladu sa elementarnim demokratskim principima i principom društvene racionalnosti. 

“Ako se ima u vidu da je (Filip) Vujanović raspisao lokalne izbore u Beranama za 4. februar i to skoro dva mjeseca prije isteka mandata lokalnog parlamenta i bez odluke lokalnog parlamenta o skraćenju svog mandata, a uz to imajući u vidu da je krajnji rok za održavanje predsjedničkih izbora druga polovina aprila, ne postoji nikakva prepreka da se predsjednički i lokalni izbori održe u istom danu”, navodi se u saopštenju. 

Svako drugačije rešenje je, smatraju, pucanj u demokratiju i trasiranje puta u nove i teške zloupotrebe. 

Demokrate su istakli ozbiljnu zabrinutost zbog devastacije autonomije Radio televizije Crne Gore, kroz politički motivisane procedure razrješenja članova Savjeta čime se, kako su kazali, najozbiljnije dovode u pitanje osnovni uslovi za iole fer izbore. 

“Bez nezavisnog, objektivnog i nepristrasnog javnog servisa nema govora o uslovima za fer izbore”, smatraju Demokrate. 

Oni su ocijenili da je u medijskoj sferi nema napretka u skladu sa preporukama OEBS-a, i da se odvija nazadak i blokada stvaranja uslova za poštenu predizbornu atmosferu.

“Tako je posebno simptomatično da su poslanici vladajuće koalicije pribjegli izmjeni zakona o biračkom spisku, a izbjegli usvajanje ozbiljne preporuke OEBS-a o izmjeni medijskih zakona za koje im takođe nije potrebna dvotrećinska većina u Skupštini”, kaže se u saopštenju. 

Demokrate su istakle da je neophodno da sa posmatraju izborni procesi i stvara podsticaj da oni budu zakoniti i slobodni.

“U potpunosti je srušeno povjerenje u izborni proces zahvaljujući usavršenim izbornim zloupotrebama Demokratske partije socijalista”, poručili su iz te partije.

Na sastanku je, kako je saopšteno, istaknuto da međunarodni posmatrači moraju usmjeriti što više pažnje na brutalne kupovine glasova.

Demokrate su, dodaje se, ukazale na brojne manjkavosti normativnog okvira i nedostatak institucionalnih mehanizama da se osigura djelotvorna zaštita izbornih prava i sloboda i blokiraju zloupotrebe javnih resursa.

Portal Analitika