Politika

Brajović u petak raspisuje predsjedničke izbore

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović saopštio je da će u petak, 19. januara, raspisati predsjedničke izbore.
Brajović u petak raspisuje predsjedničke izbore
N.D.
N.D.Autor
Portal AnalitikaIzvor

On je, nakon konsultacija s liderima parlamentarnih stranaka povodom predsjedničkih izbora, kojima nije prisustvovala opozicija, kazao da su se predsjednici partija dogovorili da će voditi pozitivnu kampanju, te da ni na koji način neće doprinijeti rastu tenzija.

Sasvim je normalno da očekujemo da se tenzije možda pojačaju u kampanji, da bude određenih podmetanja i sumnjičenja. Ali, moram da kažem da smo uvjereni da će građani Crne Gore, kao i do sada, znati da razlikuju istinu od laži“, istakao je Brajović na konferenciji za medije.

Komentarišuću odsustvo opozicije sa današnjeg sastanka, predsjednik Skupštine je rekao da je to neodgovorno prema građanima, prije svega prema onima koji su ih glasali.

Njihovo odsustvo jasno pokazuje značajne probleme koje imaju u međusobnoj komunikaciji. Ako ne mogu da organizuju zajednički sastanak, onda nije bilo realno očekivati da dođu na današnje konsultacije i da se suoče sa argumentima parlamentarne većine“, smatra Brajović.

 

On je podsjetio da je parlament na posljednjoj sjednici prošle godine implementirao preporuke ODIHR-a, i time, kako je rekao, dodatno unaprijedio izborno zakonodavstvo.

Jedino nije izmijenjen Zakon o izboru odbornika i poslanika, i to iz samo jednog razloga: zato što je bilo jasno odsustvo želje opozicije da učestvuje u unapređivanju izbornog zakonodavstva“, naglašava predsjednik Skupštine. 

Konsultacijama su prisustvovali lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, lider Force Nazif Cungu, prvi čovjek Demokratske unije Albanaca Mehmet Zenka, predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović, Andrija Popović iz Liberalne partijeMarija Vučinović iz Hrvatske građanske inicijative i Đerđ Camaj iz Albanske alternative

Predstavnici Socijalističke narodne partije, URA-e, Demokrata, Demokratskog fronta, Ujedinjene Crne Gore, Socijaldemokratske partije i Demos nisu prisustvovali sastanku.

 

Foto: skupstina.me

Portal Analitika