Fudbal

Iskra mi je otkazala smještaj i hranu

Ljetos je došao u Iskru kao veliko pojačanje iz Bokelja, a nakon samo pola godine klub iz Danilovgrada mu duguje četiri plate i istjeran je na ulicu bez smještaja i hrane. To je priča 23-godišnjeg Argentinca, Havijera Maurisija Bajka.
Iskra mi je otkazala smještaj i hranu
Dnevne novineIzvor

Brzonogi dribler se zbog novonastale situacije obratio Sindikatu profesionalnih fudbalera Crne Gore, koji je zadužen da štiti igrače od teškoća u kojima se nađu.

“Već četiri mjeseca nisam primio platu, a tadašnji sportski direktor Risto Lakić je htio da razgovara sa mnom i ponudio mi je da postignemo dogovor oko dijela isplate, što nijesam prihvatio, jer sam htio ono što mi pripada po ugovoru. Po povratku iz Argentine, sa aerodroma sam kontaktirao sportskog direktora, ali nije se javljao. Tada nisam ni znao da je prešao u drugi klub. Želio sam da razgovaram sa predsjednikom kluba, ali su mi saigrači rekli da ga ne zovem, jer je ljut na mene i da je čak i u novinama izašlo da klub ne računa na moje usluge”, rekao je Bajk koji je tokom jeseni odigrao šest utakmica za Danilovgrađane.

Nijesam znao šta da radim

Po povratku iz domovine u Crnu Goru omaleni Argentinac nije znao šta će da radi, ali je tokom godine provedene u Bokelju stekao velike prijatelje.

“Pozvao sam prijatelja Dejana Ognjanovića, koji mi je ponudio smještaj u Kotoru. Saigrači su mi rekli da se obratim Sindikatu profesionalnih fudbalera i iznesem moje probleme. Prvo sam razgovarao sa Željkom Janovićem, koji mi je dao instrukcije šta treba da uradim i savjetovao me da budem strpljiv, jer postoje procedure. Kada sam došao u tešku situaciju, ostavljen sam od menadžera i nekih ljudi koji su me prije tapšali po ramenu, ali srećom imao sam Sindikat i par prijatelja koji mi pomažu da riješim ovu situaciju. Sada treniram sa klubom i čekam rasplet situacije”, izjavio je Bajk.

Zamislite našeg igrača u Argentini bez ičega

Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore, na čelu sa predsjednikom Željkom Janovićem, je reagovao u skladu sa svojim mogućnostima.

“Krajem godine, naš član Havijer Bajk me kontaktirao u vezi problema sa neisplaćenim zaradama iz ugovora koji je potpisao sa Iskrom. Kako to naša praksa nalaže, odmah sam ga proslijedio našem advokatu Jovoviću, koji je poslao klubu dopis upozorenja, ali na koji nije stigao odgovor. Sve vrijeme smo bili u kontaktu sa igračem i on me jednom prilikom zvao da mi kaže da su mu iz kluba rekli da će da razgovaraju, ali to se nije desilo. Uputili smo dopis Arbitraži i njegov slučaj je zakazan za 23. januar. Kada se vratio iz Argentine, rekao nam je da je u teškoj situaciji, da su mu otkazali smještaj i da nema gdje da spava. Odmah smo reagovali i u skladu sa našim mogućnostima obezbijedili mu smještaj do raskida ugovora. Moramo imati razumijevanja za ovakve slučajeve”, rekao je Janović.

Predsjednik SPFCG potpuno razumije Argentinca, a onda je povukao zanimljivu paralelu.

“Igrač je došao sa drugog kontinenta, ne zna jezik, a samo zamislite kako bi se osjećao neki naš igrač koji bi u Argentini ostao bez smještaja?”, govori Janović, koji se nadovezuje…

“Naravno, da bi naše kolege, iz FAA, argetinskog sindikata koji je takođe članica FIFPro-a, reagovale na način kako smo i mi ovdje. Ali moram da skrenem pažnju, da su ovakve situacije posljedice i nedostatka komunikacije, jer naravno očekujemo da nam se igrač obrati. Ali mi smo svojevrsna spona između igrača i klubova, zato bi bilo dobro kada bi klubovi imali češće kontakte sa nama. Ubjeđen sam da bi se ovakve situacije mogle izbjeći, i eventualni sporovi se riješili na mnogo efikasniji način i u interesu i klubova i igrača”, poentirao je Željko Janović.

Portal Analitika