Abiznis

Komunalije za objekat od 100 kvadrata do 4.400 eura

Vlasnici ,,divljih“ objekata u Bijelom Polju naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u postupku legalizacije plaćaće od 13 do 44 eura po kvadratu, u zavisnosti od zone.
Komunalije za objekat od 100 kvadrata do 4.400 eura
PobjedaIzvor

Obaveze

To je predviđeno nacrtom odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta koja je od juče do 30. januara na javnoj raspravi. Sekretarka za uređenje prostora Aleksandra Bošković kazala je Pobjedi da je donošenjem tog dokumenta lokalna uprava ispunila jednu od obaveza predviđenih Zakonom o planiranju i izgradnji kako bi mogao da se sprovede postupak legalizacije.

- Visina naknade utvrđuje se u zavisnosti od stepena opremljenosti građevinskog zemljišta i prosječnih troškova komunalnog opremanja. Investitor odnosno vlasnik objekta je dužan da uz zahtjev za utvrđivanje naknade dostavi nadležnom organu i izjavu revidenta sa potrebnim podacima za obračun – precizira Bošković.

Prema visini naknade, vlasnik objekta od 100 kvadrata platiće komunalije u iznosu od 1.320 eura ukoliko je objekat u petoj zoni, odnosno 4.400 eura koliko ti troškovi iznose za objekat iste površine u prvoj zoni. Komunalno opremanje zemljišta (kvadrat) u drugoj zoni iznosi 35,20 eura, trećoj 26,40 i četvrtoj 22 eura. Prosječna naknada iznosi 26,50 eura.

Naknada se može platiti odjednom ili u ratama. Jednokratno podrazumijeva plaćanje cjelokupnog iznosa u roku od sedam dana od prijema rješenja. U tom slučaju iznos se umanjuje 15 odsto.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika