Abiznis

Transformatori prevezeni do Lastve grbaljske (FOTO)

Za potrebe izgradnje elektro- energetskog objekta trafostanice TERNA obavljen je prevoz sedam energetskih transformatora. 
Transformatori prevezeni do Lastve grbaljske (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

Za potrebe izgradnje elektro- energetskog objekta trafostanice TERNA u Lastvi grbaljskoj obavljen je prevoz sedam transformatora, koji će biti dio konvertorskog postrojenja u Lastvi grbaljskoj, neophodnog za rad podmorskog elektro- kabla Crna Gora- Italija. Svaki transformator je težak 275 tona, dugačak je 10,95 m, širok 4,74 m, a visina mu je 4,60 m. 

2018-01-17-cgo-strxx-f-v02-r-transformatori-prevezeni-do-lastve-grbaljske

Transformatori su dopremljeni 10. decembra 2017. g. iz Kine u luku bivšeg brodogradilišta „Bijela“, odakle su na barži, koju su teglili remorkeri, preveženi do pristaništa ispred nekadašnjeg Artiljerijskog zavoda Arsenala na Opatovu. Zahtijevniji, kopneni porevoz transformatora obavljen je u tri faze: od Opatova do platoa naspram hotela „Tivat“ u naselju Seljanovo, odatle do INA  pumpe u Dumidranu, da bi se prevoz okončao prevozom od Dumidrana do Lastve grbaljske. Nosilac ovog posla u Crnoj Gori bila je podgorička kompanija „Elevator“ d.o.o. sa partnerima: „Comark“ iz Slovenije, „S.I.M.I Srl“ iz Italije i „Global Trade Solutions“ iz Srbije.

2018-01-17-cgo-strxx-f-v03-r-transformatori-prevezeni-do-lastve-grbaljske

U prvoj fazi, od Opatova do platoa na Seljanovu, transformatori su prevoženi na transportnom skupu od 2 kamiona- tegljača i specijalnom modularnom prikolicom od 14 osovina. Ova faza se završila 29. decembra, a bila bi i ranije gotova da su dozvolili vrmenski uslovi (u nekoliko navrata moralo se čekati da se more smiri kako bi barža sa teretom mogla pristati u Opatovu).

2018-01-17-cgo-strxx-f-v04-r-transformatori-prevezeni-do-lastve-grbaljske

„Druga faza prevoza kroz Tivat obavljena je ulicama: Istarska, Đačka i Luke Tomanovića do INA pumpe. Prolaz kroz Tivat bio je jedino rješenje zbog mosta koji se nalazi na Jadranskoj magistrali u dijelu koji prolazi kroz Tivat, tačnije njegove visine 4,70m. Visina mosta se javila kao fizička prepreka transportnom skupu sa transformatorom, čija je ukupna visina 6,10 m. U ovoj fazi transport svih 7 transformatora obavljen je samohodnom modularnom prikolicom (daljinsko upravljanje uz pomoć džoj-stika). Transporti samohodnom prikolicom su počeli nakon praznika, 10. 01.2018. god., a zadnji transformator je na INA pumpu dopremljen 14.01.2018.god. Treća faza,od INA pumpe do gradilišta Konvertorsko postrojenje u Lastvi Grbaljskoj, išla je uporedo sa fazom 2 i zadnji transformator je dopremljen u Lastvu Grbaljsku u ponedeljak veče oko 23 sata“, detaljno su iz kompanije „Elevator“ opisali prevoz sedam trannsformatora, čija je ukupna vrijednost oko 20 miliona eura.

2018-01-17-cgo-strxx-f-v05-r-transformatori-prevezeni-do-lastve-grbaljske

Iz podgoričke kompanije uputili su zahvalnost MUP-u Crne Gore, Ministarstvu saobraćaja i pomorstva- Direkciji za saobraćaj, Opštini Tivat i  Aerodromu Tivat na izuzetnom angažovanju i iskazanom razumijevanju za sve potrebe koje su pratile kompleksan i važan projekat, te stanovnicima Tivta koji su imali jako puno strpljenja zbog čestih obustava saobraćaja, neminovnih prilikom prolaza velikih transportnih kompozicija. 

2018-01-17-cgo-strxx-f-v06-r-transformatori-prevezeni-do-lastve-grbaljske
Portal Analitika