Svijet

OEBS traži temeljnu istragu

Aktuelni predsjedavajući Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), italijanski ministar spoljnih poslova Anđelino Alfano i generalni sekretar OEBS-a Tomas Greminger izrazili su šok i ogorčenost zbog ubistva Olivera Ivanovića na Kosovu i zatražili brzu i podrobnu istragu da se pronađu odgovorni.
OEBS traži temeljnu istragu
Portal AnalitikaIzvor

"Šokirani smo ubistvom Olivera Ivanovića. Najstrože to osuđujemo i tražimo da se odmah sprovede brza i temeljna istraga da se identifikuju odgovorni za tako gnusan zločin", rekli su Alfano i Greminger i izrazili najdublje saučešće sa porodicom i prijateljima ubijenog srpskog političara, navodi se u zajedničkom saopštenju koje je proslijedila organizacija.

Oni su pozvali sve aktere da pokažu smirenost i da pomognu policijskim agencijama u sprovođenju istrage.

Predsjedavajući OEBS-a Alfano je rekao da ovo ubistvo ne bi trebalo da skrene Kosovo i njegov narod od njihovih napora da izgrade demokratsko, mirno i bezbjedno društvo.

"Dijalog je jedini prihvatljiv način da se postignu politički ciljevi i pozivam sve strane da ne podležu provokacijama i mržnji već da pokažu fleksibilnost i nastave na putu pomirenja", rekao je Alfano.

Generalni sekretar Greminger je dodao da je lično sarađivao sa Oliverom Ivanovićem i da je bio impresioniran njegovom posvećenošću dijalogu i saradnji sa svim stranama.

"On je bio sagovornik koga su svi cijenili", rekao je Greminger.

Predsjednikа Grаđаnske inicijаtive "Slobodа, demokrаtijа, prаvdа" Oliver Ivаnović je jutros ubijen ispred prostorija stranke u Kosovskoj Mitrovici sa više hitaca iz pištolja.

(foto: Beta/AP)

Portal Analitika