Crna hronika

Dostavljena optužnica protiv Malerbe, Sale i Bjanka

Specijalno državno tužilaštvo dostavilo je danas Višem sudu u Podgorici optužnicu protiv nekadašnjih direktora A2A Enrika Malerbe, Flavija Bjanka i Masima Sale. 
Dostavljena optužnica protiv Malerbe, Sale i Bjanka
Portal AnalitikaIzvor

Oni se terete da su u više navrata oštetili Elektroprivredu za milionske iznose spornim konsultantskim ugovorima.

Specijalno državno tužilaštvo odustalo je od krivičnog gonjenja pravnog lica A2A i tri crnogorska državljanina iz Elektroprivrede Crne Gore koji su se sumnjičili za zloupotrebu položaja.

Okončanje istrage uslijedilo je nakon što je tužiteljki Stojanki Radović iz Italije dostavljana dokumentacija u okviru izviđaja protiv osoba koje su se teretile da su zloupotrijebili službeni položaj prilikom potpisivanja ugovora o konsultantskim uslugama i oštetili Elektroprivredu Crne Gore za višemilionski iznos u korist italijanskih kompanija A2A, A2A reti eletrika i BAIN – Milano.

Italijanska kompanija A2A je prije tri mjeseca u okviru poravnanja vratila 4,34 mili ona eura za konsultanstke usluge. Istraga u ovom slučaju pokrenuta je na osnovu dokumentacije koju je u oktobru 2014. godine vrhovnom državnom tužilaštvu dostavio skupštinski Odbor za ekonomiju, nakon kontrolnog saslušanja o konsultantskim ugovorima Elektroprivrede.

Prema toj dokumentaciji, ugovori o konsultantskim uslugama koje je EPCG potpisala sa A2A, A2A reti eletrika i BAIN Milano sklopljeni su bez sprovođenja postupka javnih nabavki i obaveznih odluka odbora direktora. Kontrolno saslušanje je održano na inicijativu poslanika Mladena Bojanića. Sporne ugovore potpisao je tadašnji izvršni direktor EPCG Enriko Malerba, a Favio Bjanko je na mjesto finansijskog direktora došao 2010. godine.

Prethodno je na toj funkciji bio Masimo Sala. Prema informacijama iz istrage, Malerba i Sala nijesu pravovremeno obavijestili odbor direktora i akcionare EPCG o sklopljenom ugovoru. Kad je odbor direktora EPCG za to saznao, crnogorska strana je zatražila obustavu plaćanja.

Portal Analitika