Politika

Ubistvo Ivanovića ugrožava stabilnost cijelog regiona

“Mene je zatekla vijest prilikom dolaska o ubistvu Olivera Ivanovića, to je jedan bezuman teroristički akt koji ugrožava stabilnost ne samo na sjeveru Kosova i Metohije, već cijelog regiona”, kazao je Ivica Dačić, koji boravi u Crnoj Gori. 
 Ubistvo Ivanovića ugrožava stabilnost cijelog regiona
L.Đ.
L.Đ.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić prokomentarisao je ubistvo lidera Građanske inicijative ''Sloboda, demokratija, pravda'', Olivera Ivanovića, koji je upucan jutros ispred njegove kancelarije u Kosovskoj Mitrovici.

“Mi zahtijevamo da se uhapse počinioci i naručioci i najvažnije je da se sačuva mir. Izjavljujemo saučešće porodici ubijenog Ivanovića”, dodao je Dačić.

Dačić je dodao da je delegacija Srbije prekinula razgovore i vraća se sa Kosova za Beograd.

“Ovo je najveći udarac za sve Srbe na Kosovu. Kada je ugrožena bezbjednost sjevernog dijela Kosova onda je ugrožena bezbjednost ne samo KiM-a nego cijelog regiona. Danas zasijeda savjet za nacionalnu bezbjednost i vidjećemo šta će odlučiti”, kazao je ministar vanjskih poslova Srbije.

Dačić je kratko prokomentarisao da nema saznanja da je BIA slala informacije Crnoj Gori o pokušaju terorističkog napada za vrijeme parlamentarnih izbora.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović ističe da je zajednički evropski cilj stabilnost regiona.

Pohvalio je napredak Srbije na putu ka EU.

“Crna Gora će i u narednom periodu biti partner Srbiji. Zadovoljni smo porukama iz Brisela. Ova godina biće ključna za Balkan. Redosljed presjedavanja u EU veoma je povoljan za nas. Jačamo odnose sa susjedima. Pratimo i podržavamo dijalog Beograda i Prištine”, kazao je Darmanović.

Darmanović je dodao da su sagovronici ocijenili da idetitetska pitanja manjina ostaju teme koje prate sa pažnjom i koje će u narednom periodu tretirati sa dužnim senzibilitetom.

On je dodao da će zajednički raditi na poboljšanju položaja Crnogoraca u Srbiji i Srba u Crnoj Gori.

''S obzirom da su Crnogorci koji žive u Srbiji i Srbi koji žive u Crnoj Gori jedna od najznačajnijih spona između dvije države saglasili smo se da napori Vlada treba da budu usmjereni ka poboljšanju njihovih položaja. Zadovoljni smo kvalitetnom saradnjom u obasti turizma i izrazili spremnost da osnažimo kapacitete, obnovimo ponudu i zajednički djelujemo ka trećim tržištima gdje je to moguće. Ocijenili smo da postoji prostor za unaprjeđenje postojeće vojno-ekonomske saradnje i ukazali na važnost iniciranja zajedničkih projektnih aktivnosti u oblasti infrastrukture i energetike. Jačanje saradnje u ovoj oblasti će biti važna tema u narednom periodu kroz korišćenje i modernizaciju postojećih infrastrukturnih kapaciteta'', kazao je Darmanović.

 

 

Portal Analitika