Politika

Teško do dvotrećinske većine

Odbor za spoljne poslove, dijasporu i strateške investicije kosovskog parlamenta proslijedio je Skupštini nacrt zakona o demarkaciji sa Crnom Gorom, bez ikakve preporuke za glasanje, prenose albanski mediji.
Teško do dvotrećinske većine
PobjedaIzvor

Prištinski dnevnik Koha piše da će predsjedništvo kosovskog parlamenta odlučiti o datumu sjednice na kojoj će ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom biti na dnevnom redu.

List navodi da prijedlog pokreta Samoopredjeljenje, AAK i Inicijative - članova komisije da se zakon proslijedi Skupštini sa preporukom da se ne glasa za ovaj sporazum nije prošao na sjednici Odbora za spoljne poslove.

Predsjedavajuća Vjosa Osmani je predlažila da dokument koji je proslijedila Vlada Odbor uputi Predsjedništvu na razmatranje, ali bez davanja bilo kakve preporuke da se glasa za ili protiv. Nacrt zakona ostaje u volji poslanika da odluče kako će da glasaju, rekla je Osmani. Potvrđivanje sporazuma sa Crnom Gorom je ključni uslov za viznu liberalizaciju za građane Kosova.

Najžešći protivnik Sporazuma o demarkaciji je kosovski premijer Ramuš Haradinaj. S druge strane, EU i SAD snažno podržavaju sporazum o razgraničenju Kosova sa Crnom Gorom, pa su više puta upozorile kosovske funkcionere da taj dokument mora biti usvojen.

Ipak, teško je očekivati da će u ovom momentu biti obezbijeđena dvotrećinska većina, potrebna da bi ovaj dokumenat potvrdila Skupština Kosova.

To je Pobjedi potvrdio i kosovski analitičar Azem Vlasi jer su, kako kaže nekadašnji političar, o tom pitanju još uvijek podijeljena mišljenja među parlamentarnim grupama.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika