Društvo

Sukob rektorke i Vlade pretočen u publikaciju

Nakon što je na inicijativu predstavnika Vlade u Upravnom odboru Univerziteta Crne Gore u oktobru prošle godine smijenjena rektorka Radmila Vojvodić, ona je zajedno sa profesorima Živkom Andrijaševićem, Predragom Stanišićem i Vladimirom Pešićem priredila knjigu ,,U odbranu autonomije Univerziteta Crne Gore (93 dana borbe. Zašto?)“, a uskoro će se naći u prodaji.
Sukob rektorke i Vlade pretočen u publikaciju
PobjedaIzvor

Izdavač knjige je Otvoreni kulturni forum sa Cetinja, a urednik je Milorad Popović. Publikacija je već juče stigla na neke od ,,više od četiri stotine relevantnih adresa u Crnoj Gori i regionu“ kojima je upućena, a verzija na engleskom jeziku poslata je i akademskim institucijama u zemljama Evropske unije.

Knjiga ima skoro četiri stotine stranica.

- Sadrži detaljan pregled svih dešavanja u sukobu Vlade i rukovodstva Univerziteta oko sjedišta Visoke medicinske škole. Na osnovu zvaničnih dokumenata objašnjava se kako je do sukoba došlo, kako je sukob tekao i kako je izvršena smjena rektorke Vojvodić. Poseban odjeljak knjige čini 66 dokumenata o ovom sukobu i razrješenju rekorke, od kojih se većina prvi put stavlja na uvid javnosti – saopšteno je iz Otvorenog kulturnog foruma.

Dokumenta, kako dodaju, neposredno svjedoče o čitavom procesu i uvjerljivo pokazuju što je uzrok sukoba i kako je izvršena ,,politička egzekucija rektorke Vojvodić“.

- Na osnovu dokumenata jasno se prepoznaju motivi, nalogodavci i izvršioci ove egzekucije. I što je jednako važno, pokazuje se kako je rukovodstvo Univerziteta, uz podršku dijela stručne javnosti, branilo autonomiju ove institucije. Tako su u okviru jedne knjige prikazani svi događaji, akteri i relevantni dokumenti o „slučaju“ koji predstavlja presedan u modernoj istoriji Crne Gore – istaknuto je u saopštenju.

Istoriografska rekonstrukcija ovog višemjesečnog sukoba, koja je u knjizi objašnjena detaljno, uz zvanična dokumenta, kako dodaju, ne ostavlja mnogo prostora za dvojbe i nepoznanice, pa ni za drugačija tumačenja.

- Sa druge strane, knjiga sa saznajnog stanovišta predstavlja cjelovito svjedočanstvo o borbi rukovodstava UCG za zaštitu zakonitosti i akademskih principa, ali i svjedočanstvo o onima koji su zakonitost i akademske principe ugrožavali – saopštio je izdavač.

Iz Vlade se juče nijesu oglašavali povodom publikacije bivše rektorke i njena tri saradnika. Radmila Vojvodić sukobljavala se se Vladom pet mjeseci povodom statusa Visoke medicinske škole, jer nije prihvatala odluku Vlade da škola ostane u Beranama. Takva odluka, kako je smatrala Vojvodić, nije u skladu sa akreditacionim programom prema kojem je nastava za brucoše trebalo da se odvija u Podgorici, na Medicinskom fakultetu i u Kliničkom centru.

Vojvodić je prva smijenjena rektorka u istoriji UCG, a njen drugi mandat trebalo je da traje do 2020. godine.

Portal Analitika