Kultura

Crnogorskim riznicama fali čak 14.475 predmeta

Crnogorskim muzejskim ustanovama i vjerskim objektima fali 14.475 eksponata, a ne 9.415 kako su to do skoro tvrdili predstavnici Ministarstva kulture, konstatujući samo brojku koja se pominje u izvještaju o projektu „Revalorizacija kulturnih dobara Crne Gore“ iz 2014. godine.
Crnogorskim riznicama fali čak 14.475 predmeta
PobjedaIzvor

Provjerom podataka koje je dobila pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama i uporednom analizom dokumentacije iz ostalih izvora, Pobjeda saznaje da su najveći gubici konstatovani u fondovima opštinskih muzeja. Ova informacija juče je tom listu nezvanično potvrđena i iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara, ali i iz više izvora dobro upućenih u projekat revalorizacije.

Nove brojke

Razlika u brojnom stanju nastala je najvjerovatnije zbog činjenice da brojni elaborati u okviru projekta revalorizacije još nijesu bili završeni 2014. godine. U izvještaju, koji je te godine usvojen na sjednici Vlade, konstatovan je manjak od 9.415 predmeta, što je utvrđeno do tog trenutka. Sabiranjem brojki iz starih i novih elaborata, zaključenih u posljednje tri godine, dolazi se do 14.475 predmeta, o kojima muzejske institucije uglavnom nijesu imale bilo kakav pisani trag.

Na zahtjev Uprave za zaštitu kulturnih dobara, o nedostajućim pokretnim kulturnim dobrima u martu 2016. izjasnila se većina od 19 ustanova kulture, muzejskih jedinica i vjerskih zajednica u kojima je konstatovan manjak predmeta. Jedino se nijesu konkretno izjasnili odgovorni u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, Kotorskoj biskupiji, Muzeju Mirko Komnenović i galeriji Josip Bepo Benković, koji su od Uprave zatražili dodatna pojašnjenja.

Kroz pet istraživačkih tekstova Pobjeda je od prošle srijede već objavila podatke o nedostajućim predmetima u svim jedinicama Narodnog muzeja, kojih je ukupno 3.314. Kroz obilje autentične dokumentacije i sva izjašnjenja odgovornih u Biljardi, Istorijskom muzeju, Muzeju kralja Nikole, Umjetničkom muzeju i Etnografskom muzeju, Pobjeda je razotkrila višedecenijski sistem nebrige i neodgovornosti u odnosu na najznačanije kulturno blago Crne Gore. Takođe, pokazan je i frapantan primjer nebrige u Zavičajnom muzeju u Bijelom Polju, kada su stanari te ustanove, koji su bespravno naselili muzejske prostorije, u zimu 1976. naložili eskponate srednjevjekovnog rudnika Brskovo.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika