Abiznis

Njemačka i Crna Gora jačaće ekonomsku saradnju

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Hans Ginter Matern posjetio je danas Centralnu banku Crne Gore (CBCG) gdje se sastao sa guvernerom dr Radojem Žugićem.
Njemačka i Crna Gora jačaće ekonomsku saradnju
Portal AnalitikaIzvor

Izrazivši dobrodošlicu ambasadoru Maternu, guverner Žugić se osvrnuo na svoju nedavnu posjetu Njemačkoj, kada je imao sastanak sa predsjednikom Deutsche Bundesbank Jensom Vajdmanom. Guverner Žugić je naglasio je da Centralna banka Crne Gore održava veoma kvalitetnu saradnju sa Deutsche Bundesbank i izrazio očekivanje da će ista biti dodatno intenzivirana produbljivanjem programa bilateralne saradnje.

Guverner CBCG upoznao je njemačkog ambasadora sa aktuelnom ekonomskom situacijom u Crnoj Gori. Guverner je istakao da je, po preliminarnim podacima, u prvih devet mjeseci prošle godine ostvaren rast od 4,5 odsto i izrazio uvjerenje da će trend biti nastavljen i u godini pred nama. Govoreći o bankarskom sektoru, guverner je naveo da je isti stabilan i viskok profitabilan, te da je prethodnu godinu karakterisao kontinuirani rast aktive, kapitala i depozita. Sa druge strane, kamatne stope i nivo nekvalitetnih kredita biželje konstantan pad.

Ambasador Matern je konstatovao da se bilateralni odnosi dviju zemalja dobro razvijaju, što se odražava i na uspješnu između centralnih banaka dvije zemlje. Naglasio je da je spreman da dalje jača saradnju sa CBCG i guvernerom lično i time doprinese bilateralnoj ekonomskoj saradnji.

Guverner Žugić se zahvalio se ambasadoru Maternu na kontinuiranoj podršci Njemačke Crnoj Gori na putu evropskih integracija.

Portal Analitika