Društvo

Počeo novi Program stručnog osposobljavanja

Ukupno 3.055 svršenih visokoškolaca počelo je danas stručno osposobljavanje kod poslodavaca u okviru Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.
Počeo novi Program stručnog osposobljavanja
Portal AnalitikaIzvor

''Oni će, u narednih devet mjeseci u realnom radnom okruženju sticati neophodne vještine i kompetencije i imati priliku da saznaju šta se očekuje od njih na tržištu''- saopštila je Mubera Kurpejović, direktorica Direktorata za visoko obrazovanju u Ministarstvu prosvjete.

Prema analizi koju je sprovelo Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Poreskom upravom, a koja se odnosi na četiri godine realizacije Programa, od 14.252 korisnika Programa 6.865 njih odnosno 48,16% je nastavilo radni angažman kod istog ili drugog poslodavca. Preko 60% nastavilo je angažman u privatnom sektoru, dok je 40% nastavilo da radi u javnom sektoru.

Kurpejović je ocijenila i da je Program stručnog osposobljavanja dobar input kako za visokoškolce tako i za ustanove visokog obrazovanja, koje koristeći informacije dobijene iz Programa mogu uvidjeti da li je potrebno unaprijediti nastavu. Takođe, ona je podsjetila da je Ministarstvo prosvjete u okviru izmjena Zakona o visokom obrazovanju stavilo akcenat na praksu na fakultetima, koja će u narednom periodu činiti minimum 25% nastave.

Ove godine najavljene su i oštrije kontrole realizacije Programa u cilju obezbijeđivanja kvalitetne obuke za korisnike.

"Cilj je da svi imaju mentora i adekvatne uslove za obuku"- rekla je Kurpejović.

Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem organizuje se šesti put. Ovu godinu karakteriše veliki broj oglašenih mjesta iz privatnog i javnog sektora - preko 10.000.

''Radni tim Programa periodično sprovodi i ankete koje pokazuju da je preko 90% korisnika zadovoljno, dok se u pojedinačnim slučajevima kada jedna od strana nije zadovoljna, nakon utvrđivanja stanja, korisnik usmjerava na drugog poslodavca''- zaključila je Kurpejović.

Pravo na stručno osposobljavanje imaju osobe sa stečenim visokim obrazovanjem koje nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja i na evidenciji su Zavoda za zapošljavanje. Jedini kriterijum za povezivanje kandidata sa poslodavcima bio je prosječna ocjena kandidata tokom studiranja.

Portal Analitika