Vaterpolo

Vičević: Primoran sam da odem jer kotorskoj vlasti smetaju stručnjaci

Proslavljeni crnogorski vaterpolista, osvajač svjetskih vaterpolo odličja i najtrofejniji crnogorski sportista Mirko Vičević morao je da napusti mjesto samostalnog savjetnika za sport u kotorskom Sekretarijatu za kulturu, sport i društvene djelatnosti.
Vičević: Primoran sam da odem jer kotorskoj vlasti smetaju stručnjaci
Portal AnalitikaIzvor

Naime, vd sekretarka ovog Sekretarijata, koja je na to mjesto nezakonito postavljena, što je ustanovila i Upravna inspekcija, saopštila mu je da on ne može da bude dio njenog tima.

Namijenili su mu mjesto za koje su unaprijed znali da ga ne može prihvatiti jer mu to ne dozvoljava stručno, sportsko ni ljudsko dostojanstvo.

Njegovo radno mjesto je stavljeno na transfer, dakle na prodaju, kako to nova vlast voli da kaže.

Oni to opravdavaju racionalizacijom, a o kakvoj se racionalizaciji radi najbolje govori podatak da je odmah nakon odlaska Vičevića iz opštine na to radno mjesto postavljen predsjednik kotorskih Demokrata Slobodan Mačić.

Potpuno je jasno da se radi o klasičnoj političkoj smjeni.

Nova kotorska uprava je smjenu Vičevića planirala još od dolaska na vlast, ali je očigledno nije mogla realizovati do ovog trenutka.

“Nevjerovatno je da vam neko ko nema nikakve veze sa sportom, niti elementarnog znanja iz ove oblasti saopštava da nijeste dio tima”, kazao je Mirko Vičević, gostujući u emisiji Skala radija “U žiži”.

Odmah po dolasku su mi stavili do znanja da nijesam poželjan, i to samo zbog moje političke opredijeljenosti, kaže Vičević, naglašavajući da su ga izopštili iz svih aktivnosti i na taj način mu uskratili mogućnost da u potpunosti obavlja svoje poslove i radne zadatke.

Nijesu se osvrtali ni na činjenicu da se radi o vrhunskom sportisti, stručnjaku u poslu koji obavlja i čovjeku koji je dao nemjerljiv doprinos u razvoju kotorskog sporta.

Vičević kaže da je čudno da neko ko nema veze sa sportom poput vd sekretarke može da ocjeni koliki je njegov doprinos i koliko može da doprinese razvoju kotorskog sporta.

Vičević nije mogao da prihvatiti da se neko nekompetentan miješa u njegov posao, ali se nada da ovakvo ponašanje aktuelne vlasti neće napraviti veću štetu kotorskom sportu.

“Sada kad vidim kakvi su potezi nove vlasti po pitanju razvoja sporta, mislim da je i bolje što sam napustio opštinu i radno mjesto. U vaterpolu sam 40 godina. Radim svaki dan, ali kad vidim stavove ove vlasti po pitanju sporta, ja se u njima ne prepoznajem. Sekretarka za kulturu, koja je došla mimo zakona me je smijenila bez obrazloženja, jer je teško naći obrazloženje za nekoga ko je svoj posao izuzetno profesionalno obavljao. Ja sam profesionalan i detaljan i posvećen svom poslu i obrazloženje mi ne bi mogao dati ni veći stručnjak koji bi eventualno poznavao radno mjesto koje sam pokrivao, a kamo li osoba koja je politički instalirana na mjesto sekretarke i koja o ovoj oblasti nema blage veze. A da je to sve dogovoreno i isplanirano pokazuje činjenica da je moju poziciju preuzeo Slobodan Mačić, predsjednik Opštinskog odbora Demokrata“, kaže Mirko Vičević, legenda crnogorskog sporta.

On je jasan u ocjeni da je otpuštanje stručnog kadra i dovođenje podbnih, odnosno partijskih drugova na ista mjesta, klasična  politička kupovina glasova sa državnim parama, tj novcem poreskih obeveznika kotorske opštine.

“Zapošljavanje koje sprovodi nova vlast suprotno je odluci o smanjenju broja zaposlenih.  Eliminišu se oni koji rade i koji su pokazali rezultate, a dovode se partijski istomišljenici i tako se broj zaposlenih ne smanjuje, nego povećava”, kazao je Vičević.

Vičević se nada da ovakav način funkcionisanja nove vlasti neće ostati bez reakcije građana Kotora, jer je vlast dobijena zahvaljujući priči o korjenitom zaokretu i unapređenju rada i života u Kotoru.

Na sceni, jasan je on, imamo populističku priču za koju se nada da neće dugo izdržati.

Portal Analitika