Politika

Zadržaćemo poziciju lidera koju smo obezbijedili dosadašnjim uspjehom

Crna Gora je u potpunosti posvećena da u procesu pristupanja EU nastavi poziciju lidera koju je obezbijedila dosadašnjim uspjehom. Vjerujem da će to biti dobar podstrek za ostale države i šansa da svi zajedno budemo bliži EU - poručio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanovic nakon razgovora sa predsjednikom Bugarske Rumenom Rade.
Zadržaćemo poziciju lidera koju smo obezbijedili dosadašnjim uspjehom
L.Đ.
L.Đ.Autor
Portal AnalitikaIzvor

''Prvo i ovom prilikom sam u mogućnosti da iskažem izvanredne i bliske odnose naše dvije države koje mogu biti primjer regionu i čija se bliskost mora proširiti na sferu ekonomije. To smo konstatovali i prilikom posjete u Crnoj Gori, prilikom razgovora prošlog mjeseca ali ovaj dan je privilegija Crne Gore jer je ovo prvi radni dan Bugarske kao predsjedavajuće u savjetu Evrope. Prvi radni dan u kome se Bugarska opredijelila za jedan od važnih prioriteta - evropsku perspektivnost i pvoezanost Zapadnog Balkana. To je za Crnu Goru i ostale države ZB jasan poziv da maksimalno inteziviraju svoje aktivnost u procesu pristupanja EU'', kazao je Vujanović. 

On smatra da bi sve države ZB trebale maksimalno da uvaže šansu koju je Bugarska obezbijedila u dobroj komunikaciji i sa briselskom administracijom i drugim članicama EU, 

''Moramo razumjeti da je proces proširenja na Zapadnom Balkanu jedan od istinskih prioriteta koji treba poštovati. Treba ga poštovati i zbog osjetljivosti Balkana koji je i u prošlosti pokazao da zahtijeva jedan osjetljiv odnos EU i da je kao dio EU puna garancija daljeg razvijanja i stabilnosti Zapadnog Balkana. U tom smislu me veoma raduje da je Bugarska uspjela da ishoduje u komunikaciji sa Briselom i sa članicama Evropske Unije. Vrlo jasne ciljeve predsjedavanja i vrlo jasne korake u tom predsjedavanju za ovih šest mjeseci. Cilj predsjedavanja je da se ojača, ubrza i učini krajnje vidljivom evropska integracija Zapadnog Balkana'', govori Vujanović.

Vujanović dalje navodi da proces izlaska Velike Britanije iz EU neće usporiti kalendar pristupanja.

''To znači da će Brisel i države EU nastaviti budžetsku podršku ZB u oblasti infrastrukture i to saobraćajne i energetske. Zapadni Balkan ima tu potrebu da unaprijedi saobraćajnu infrastrukturu i da iskoristi bolje svoje energetske resurse i očekuje da će EU nastaviti sa odnosom intezivne podrški i pomaganja obnovi i jačanju infrastrukture. Vrlo je važno da su utvrđeni odgovarajući okvrini datumi za zajedničke aktivnosti. Da se tokom februara saopšti strategija pristupanja država Zapadnog Balkana. Crna Gora se, baš kao i Bugarska, zalaže za pristupanje kroz princip individualnih zasluga. Dakle svaka država treba kroz proces pristupanja da ostvari ona dostignuća koja je integraciono zaslužila. Mora se znati da ono što se obezbijedilo u procesu pristupanja ima adekvatnu reakciju unutar EU.'', ističe Vujanović.

Vujanović vjeruje da će se tokom aprila mjeseca dati jasni izvještaji o napretku svake države i da će se znati šta se učinilo i šta se sugeriše za dalje. 

''Bitno je napomenuti da ćemo u maju ovdje u Sofiji nakon 15 godina održati samit EU i ZB gdje će se napraviti presjek onoga što je urađeno i jasna vizija onoga što treba učiniti da bi države ZB bile što prije u EU. Ja želim ovdje u Sofiji da prenesem potpunu posvećenost Crne Gore, da u procesu pristupanja nastavi poziciju lidera koju je obezbijedila dosadašnjim uspjehom. Vjerujem da će to biti dobar podstrek za ostale države i šansa da svi zajedno budemo bliži EU. Crna Gora je i partner i prijatelj Bugarskoj, vrlo zahvalna za podršku Bugarske u našem NATO pristupanju'', zaključio je Vujanović. 

rumen-radev

Crna Gora dobar primjer

Predsjednik Bugarske Rumen Radev, kazao je nakon sastanka da ova posjeta pokazuje da Bugarska visoko ocjenjuje zalaganja koja Crna Gora ulaže na putu evropske integracije.

''Ona pokazuje da Bugarska ima određen pristup koji se zasniva na individualnim dostignućima svake zemlje i mi pozdravljamo Crnu Goru na uspjesima koje je ostvarila na ovom putu. Crna Gora predstavlja dobar primjer za cijeli ZB kako jedana država može da preduzima duboke i ozbiljne reforme i kako može da ostvaruje bolju budućnost i za sebe i za svoje susjede. Poznato vam je da je glavni prioritet predsjedavanja savjeta EU perspektiva proširenja na Zapadni Balkan. Mi smo razgovarali o toj perspektivi sa Vujanovićem i složili smo se da prosperitet može postojati kada imamo bezbjednost i stabilnost u našem regionu'', kazao je Radev.

On je dodao da je zajedno sa Vjanovićem otvorio široku lepezu pitanja koja se odnose na naše bilateralne odnose. 

''Važno je da imamo aktivan dijalog na najvišem mogućem političkom nivou. Mislim da sa Vujanovićem upravo smo to pokazali jer radimo u tom smislu. Ti odnosi su presudna tačka za unaprjeđenje naše bilateralne saradnje u svim oblastima od zajedničkom interesa. Ovom posjetom mi pokazujemo jednu važnu osobinu cijele organizacije našeg predsjedanja. Što se tiče naših bilateralnih odnosa mi kao dva predsjednika nismo zadovoljni nivoom bilateralne robne razmjene, nivoom turističke razmjene, zato ćemo raditi na boljoj saobraćajnoj, energetskoj i digitalnoj povezanosti regiona. Od izuzetne je važnosti da naši građani mogu putovati bolje, češće i slobodnije. Najvažnija je komunikacija između naših državljana. Time će se ojačati svi ostali kontakti koji se odnose na ulaganja, poslovanja, poslovne veze, obrazovanje i kulturu'', istakao je Radev.

Radev je napomenuo da je Bugarska spremna da radi zajedno sa Crnom Gorom.

''Jako je važno da budemo povezani i u pogledu nauke i obrazovanja kako bi ljudi iz naše dvije zemlje mogli zajednički raditi na mnogim zajedničkim projektima. Razmotrili smo i pitanja bezbjednosti jer bez nje neće biti investicija, neće biti zajedničkih ekonomskih projekata. Pozdravljam zalaganja i pristupanje Crne Gore NATO paktu prošle godine. Suštinska integracija traži duži vremenski period. Bugarska je spremna da radi zajedno sa Crnom Gorom, da joj prenese svoja iskustva i da joj pomogne.  Crna Gora je prepoznala oblasti za razvoj oružanih snaga i u svakoj od tih oblasti Bugarska ima stečena iskustva'', kazao je Radev.

 </p>

Portal Analitika