Kultura

Omaž slobodi i ikoni otpora

Narodni heroj Čedomir Ljubo Čupić i njegov čuveni osmijeh slobodi uskoro će u Nikšiću dobiti spomenik, a za izradu je zadužen naš ugledni vajar Zlatko Glamočak, koji ga radi u svom u ateljeu u Parizu. 
Omaž slobodi i ikoni otpora
PobjedaIzvor

Planirano je da djelo bude završeno do 13. jula.

Za Pobjedu, Glamočak je kazao da mu je čast što je izbor za izvođenje spomenika pao na njega. Sa druge strane, kako je istakao, to mu predstavlja i intimno zadovoljstvo, jer je nekoliko godina najranijeg djetinjstva proveo u Nikšiću.

Univerzalni ideali

- Spomenik vidim kao poduhvat, ne samo odavanja omaža jednoj posebnoj ličnosti kakav je bio Ljubo Čupić, već i kao priključenje univerzalnim vrijednostima pružanja otpora novoj evropskoj desnici, pa i pokušajima aktuelne fašizacije Evrope. Isto onako kako je to Crna Gora uradila ustankom 13. jula 1941. godine. To su vrijednosti koje Crna Gora baštini i danas. Sponzor spomenika, po mom mišljenju, ovim gestom našao se u sferi, ne samo lične plemenitosti i primjera, već i visokih univerzalnih ideala koji kažu da nema dominacije čovjeka nad čovjekom, niti nacije nad nacijom. To su ideali za koje je život položio i Ljubo Čupić - naglasio je Glamočak.

Prema njegovim riječima, Čupić se sa ljepotom i otmjenošću holivudskog glumca upisao u pop ikone, a osmjehom, koji je bio njegovo jedino oružje pred vodom za strijeljanje, i „danas spasava čovjeka u samom čovjeku i čovjeka u nama samima“.

- Spomenik će biti u bronzi, visok nešto više od dva metra i, ako mogu reći, realističkih formi. Neće imati postament, već će se miješati sa prolaznicima - pojasnio je Glamočak za Pobjedu.

 Kako je ranije objavio portal RTCG-a, ktitor spomenika, odnosno finansijer poduhvata je izrazio želju da, za sada, ostane anoniman. Za spomenik Čupiću, kao donaciju svom gradu, opredijelio se u čast 13. jula, Dana državnosti Crne Gore i stogodišnjice Berlinskog kongresa na kome je crnogorska državnost i nezavisnost potvrđena i međunarodno priznata, prenosi portal RTCG.

Spomenik je idejno zamišljen kao „Heroj na korzu“, mjestu na kome je, u Njegoševoj ulici, Čupić živio i odakle se priključio pokretu otpora protiv fašizma. Korzo ima posebnu simboliku za heroja, jer je upravo nikšićkim šetalištem, u lancima, proveden posljednji put, opraštajući se uz osmijeh od svog grada.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika