Društvo

Ribolovne dozvole opet na kašičicu

Crna Gora ostaje rijetka mediteranska zemlja sa restriktivnom državnom politikom izdavanja sportskih ribolovnih dozvola na moru, što je ranijih godina redovno dovodilo do toga da svi koji bi htjeli - ne mogu legalno da zabace udicu, bilo da su rezidenti ili stranci. 
Ribolovne dozvole opet na kašičicu
PobjedaIzvor

Sa druge strane, prema najavama, država ove godine planira da poveća broj inspektora koji će na moru kontrolisati krivolov ali, između ostalog, i sportske ribolovce.

 Ako budu revnosni, a dozvolu ,,ne ugrabite“ na vrijeme, odlazak u ribolov može da vas košta ne samo izgubljenih udica već i 200 eura prekršajne kazne.

Nema promjena

Broj je i ove godine limitiran na 2.000 godišnjih dozvola za punoljetne građane, koje su već podijeljene sportskim klubovima krajem decembra. Dobar dio je već prodat jer to nijesu dozvole samo za Primorje već ih može kupiti, pod uslovom da nijesu prošle, svako ko ima crnogorsku ličnu kartu a namjerava da sportski ribolov praktikuje na moru.

Za juniore je opredijeljeno 300 dozvola, koliko i za takozvane privremene dozvole koje se izdaju na 10 ili 30 dana po cijeni 15, odnosno 30 eura, a mogu ih kupiti rezidenti, ali i stranci.

Takođe, ako nijesu prošle. Pritom, zakon ne poznaje mogućnost izdavanja dnevnih sportskih ribolovnih dozvola na moru… Zvanično objašnjenje za postavljene kvote i limite je što država time želi da zaštiti more od prelova, na šta sportski klubovi i ribolovci upozoravaju da u praksi ispaštaju sportisti, a ne postoji realna slika o tome koliko se stvarno ribe izvadi iz mora.

 - Broj dozvola za obavljanje sportsko-rekreativnog ribolova na moru je definisan Pravilnikom o sportsko-rekreativnom ribolovu na moru, u skladu sa Zakonom o morskom ribarstvu, i u ovoj godini nije planirana izmjena ili dopuna navedenog propisa – potvrđeno je Pobjedi iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.   

Kako su u odgovorima na upit Pobjede odgovorili iz tog Vladinog resora, do danas nijesu, kažu, dobili zahtjev, predlog ili inicijativu od Saveza za sportski ribolov na moru, sportsko-ribolovnih klubova ili zainteresovane javnosti ,,na osnovu koje bi se pristupilo ocjeni razloga za povećanje broja dozvola koje se mogu izdati za obavljanje sportsko-rekreativnog ribolova na moru“.

- Naglašavamo da je posljednja izmjena navedenog pravilnika rađena u konsultaciji sa predstavnicima Saveza za sportski ribolov na moru – ističu u Ministarstvu.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika