Abiznis

Milionski pazari i štednja ne znače rast standarda

- Za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika u prodajnim objektima crnogorskih trgovačkih lanaca zabilježene su ogromne gužve i, prema saznanjima Pobjede, ostvareni višemilionski prometi. Takođe, u crnogorskim bankama iz mjeseca u mjesec raste štednja građana. No sve to, kako smatra, ekonomski analitičar Vasilije Kostić ne znači i ne pokazuje da raste životni standard građana.
Milionski pazari i štednja ne znače rast standarda
PobjedaIzvor

 - Uzimati praznične gužve u trgovinama kao pokazatelj standarda bi bilo vrlo diskutabilno i prilično nepouzdano, iz razumljivih razloga, mada pod određenim uslovima i te kupovine mogu biti izvjestan indikator. U svakom slučaju, izvlačiti konačne zaključke na osnovu izuzetnih situacija nije pouzdano, a ni uputno - kazao je Kostić Pobjedi.

On je dodao da su velike gužve u prodajnim objektima karakteristične za novogodišnje, božićne i druge praznike i tome, kako kaže, ne treba naročitog komentara. –

 To su posebni trenuci za koje se ljudi posebno pripremaju, pa je u takvim situacijama i ponašanje u kupovini, odnosno potrošnja „posebna“, mnogo veća nego u običnim danima. Jasno je da je povećan promet vezan sa posebnošću trenutka ili trenutaka i u razumijevanju takvog ponašanja bi prije mogla dati relevantna objašnjenja bihevioralna ekonomija nego što je to u stanju  klasična ekonomska nauka, a koju gotovo uvijek uzimamo za jedinu relevantnu - objasnio je Kostić.

Iz najvećih crnogorskih trgovačkih lanaca Pobjeda nije mogla dobiti zvanične podatke o ostvarenom prometu za vrijeme praznika.

U ,,Domaćoj trgovini“, u okviru koje posluju Aroma marketi i Konto diskonti tradicionalno je intenzivan period kupovine za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika, saopšteno je Pobjedi iz ove kompanije.

- S obzirom na to da je početak godine i da se još uvijek sumiraju rezultati, podaci kojima trenutno raspolažemo kažu da je došlo do uvećanja prodaje od oko pet odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. Razlozi povećanja prodajnih rezultata su stabilna cjenovna politika i ponuda, te povjerenje koje smo do sada stekli kod naših potrošača - kazali su iz ,,Domaće trgovine“.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika