Politika

Proširenje EU ponovo je u prioritetima Brisela

Strategija Evropske unije za Zapadni Balkan, koja će biti objavljena u februaru, zajedno sa samitom EU i Zapadnog Balkana, koji će biti održan u maju, potvrda je da se politika proširenja EU vraća na agendu Brisela, kazala je u razgovoru za Pobjedu direktorica Evropskog fonda za Balkan Hedvig Morvai. 
 Proširenje EU ponovo je u prioritetima Brisela
PobjedaIzvor

Ona smatra da ovakvim razvojem situacije, zemlje ovog regiona treba da budu zadovoljne, imajući u vidu da je aktuelni mandat Evropske komisije počeo sa moratorijumom na prijem novih članica, a da se približava kraju sa najavom proširenja EU.

- I pored svih kriza koje su Evropu u međuvremenu pogodile i pored problema koji postoje u našem regionu, pozitivni trendovi su evidentni i oni rezultiraju ovim novim zamajcem u evropskim integracijama - kazala je Morvai.

Standardi prije rokova

Od toga da li će države Zapadnog Balkana u EU ući u isto vrijeme ili u razmaku od nekoliko godina mnogo je važnije da li će ući kao uređene, stabilne države, koje međusobno sarađuju ili kao rezultat nekog geopolitičkog spleta okolnosti, ističe direktorica Evropskog fonda za Balkan.

- U tom kontekstu je važno da najavljena strategija pred svaku državu regiona stavi jasnu perspektivu članstva i reafirmiše transformacionu moć politike proširenja.

Na taj način će se u fokus ponovo staviti ono što se često zaboravlja - da je suština evropskih integracija sprovođenje reformi koje su osnov za duboko ukorijenjene, nepovratne pro mjene - poručuje sagovornica Pobjede.

Morvai kaže i da otvaranje i zatvaranje poglavlja ne treba ni mistifikovati, ali ni banalizovati.

- Pregovaranje o članstvu u EU je složen proces kroz koji su u različitim formama i sa različitim sadržajem prolazile i druge države koje su danas članice. Kraj tog procesa podrazumijeva usvajanje pravnih tekovina Evropske unije, koje su u pregovorima podijeljene na različite oblasti u formi pregovaračkih poglavlja. Svakako da je najvažnije da li su usvojeni i da li se primjenjuju evropski standardi u tim oblastima – ističe Morvai

S druge strane, kaže ona, otvaranje poglavlja se može posmatrati kao početni korak u reformama, tako da to i jeste jedan od indikatora uspjeha pregovora.

- Naravno, to mjerilo nije suštinsko jer bi u tom slučaju, recimo, Turska bila u sličnoj fazi evropskih integracija u kojoj su Crna Gora i Srbija, što nije slučaj - rekla je Morvai.

Portal Analitika