Svijet

Cijene gvožđa bi mogle da variraju

Cijene gvožđa bi u ovoj godini mogle da variraju, najavila je Australija, najveći svjetski izvoznik te sirovine.
Cijene gvožđa bi mogle da variraju
Agencije/Portal AnalitikaIzvor

Prošla godina je bila izazovna za industriju, jer je cijena gvožđa varirala između 50 i 95 USD po toni rude.

Prema najavama stručnjaka, do stabilizacije neće doći ni u ovoj godini. Oni predviđaju da će prosječna cijena te sirovine oslabiti 20 odsto u odnosu na prošlu godinu, prenose agencije.

Trenutno se gvožđe prodaje po cijeni većoj od 76 USD po toni, a samo u prvim danima ove godine cijena je porasla pet odsto, što je najviša cijena rude gvožđa u posljednja četiri mjeseca.

Australijanci tvrde da će prosječna cijena tokom godine biti oko 52,6 USD po toni, ali ne u prvom dijelu godine.

Cijene će zavisiti od potražnje iz Kine.

Kina zbog prevelikog zagađenja vazduha nameće ograničenja proizvodnje svojim fabrikama pa se proizvođači pripremaju za izuzetno volatilnu godinu, očekujući da će zabrane u Kini popustiti na proljeće.

Australija očekuje da će ove godine izvesti 880 miliona tona rude gvožđa, što je u odnosu na prošlu godinu rast od osam odsto.

I u Goldman Sachs-u smatraju da će ovo biti godina s puno oscilacija, prvenstveno jer nijesu sigurni u kojem će smjeru krenuti ekološka politika Kine i do kojeg nivoa su Kinezi spremni da žrtvuju razvoj ekonomije u odnosu na smanjenje zagađenja.

Cijena rude gvožđa 2015. godine je pala na svega 40 USD po toni, dok je dvije godine ranije iznosila čak 135 USD po toni.

Portal Analitika