Društvo

Smrtonosnog virusa nema u lijeku paracetamol p-500

Upozorenje koje posljednjih dana kruži društvenim mrežama da lijek paracetamol p-500 navodno sadrži smrtonosan virus nije istinito, a kako su Pobjedi kazali iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva, ovih tableta i nema u crnogorskim apotekama
Smrtonosnog virusa nema u lijeku paracetamol p-500
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
PobjedaIzvor

Iz Kalimsa apeluju na građane da ljekove uzimaju isključivo u apotekama uz savjet ljekara. U suprotnom, postoji rizik od nabavke medikamenata neprovjerenog kvaliteta, pa i falsifikovanih ljekova.

Bez dokaza

Vijest o navodnom prisustvu ,,mačupo“ virusa u tabletama paracetamola, kako objašnjavaju iz Agencije, pojavila se na internetu prvi put u Maleziji još početkom 2017, na privatnom tviter profilu, a bez ikakvih dokaza ili izvora za iznesenu tvrdnju, a na našem govornom području informacija je prenesena početkom januara opet putem privatnog naloga na društvenim mrežama.

- Tu vijest ranije je demantovalo više zvaničnih institucija, odnosno nadležnih tijela za kontrolu ljekova u svijetu poput Malezije, Indonezije, Singapura – naveli su iz Agencije.

Na tržištu Crne Gore, kako naglašavaju, postoje registrovani ljekovi drugih proizvođača koji sadrže paracetamol, u različitim jačinama i farmaceutskim oblicima (tablete, sirup...) i to su proizvodi koji su ispunili sve zahtijevane standarde u pogledu kvaliteta da bi mogli biti u prometu.

- U nacionalnoj bazi podataka o neželjenim dejstvima ljekova, u koju se unose prijave od 2009. godine nalazi se samo pet prijava sumnji na neželjena dejstva, koja su ispoljena nakon primjene paracetamola koji su u prometu u Crnoj Gori i radi se o očekivanim, blagim, neželjenim reakcijama koje su rijetko moguće i koje se očekuju kod određenih pacijenta, usljed njihove preosjetljivosti na neku od supstanci u lijeku (poput osipa) – kažu iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika