Crna hronika

Nikšićanka osumnjičena za falsifikovanje isprava

Službenici Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta su, preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti izvršili provjere u vezi sa nepravilostima u radu Fonda penzijsko invalidskog osiguranja – PJ Nikšić i informacije o predmetu dostavili nadležnom tužiocu koji je pokrenuo krivični postupak protiv V.M. (57) iz Nikšića, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila krivično djelo zloupotreba službenog položaja i produženo krivično djelo falsifikovanje isprave, i protiv G.D. (56) iz Nikšića zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo falsifikovanje isprave. 
Nikšićanka osumnjičena za falsifikovanje isprava
Portal AnalitikaIzvor

V.M. je, naime, ova krivična djela počinila na način što je, kako se sumnja, u svojstvu službenog lica (samostalni referent – arhivar) u FOND-u PIO Područne jedinice Nikšić, tokom 2015. i 2016. godine, raspolažući pečatima FOND-a, popunjavala i ovjeravala obrasce za administrativne zabrane za žirante koji nisu bili nosioci penzionog prava. Ona je, sumnja se, to radila na osnovu ličnih karata koje joj je donosio G.D, a koji je naknadno na osnovu tako ovjerenih administrativnih zabrana, kako se sumnja, omogućio nosiocima kredita podizanje novca kod poslovih banaka i mikrofinansijskih institucija – “Lovćen banke“, „Atler modus“, i „Erste banke“, u ukupnom iznosu od oko 100.000 eura.

G.D. je, kako se sumnja, falsifikovane administrativne zabrane za žirante ovjerene u FOND-u PIO, tj. administrativne zabrane za lica koja nisu nosioci penzionog prava, upotrijebio kao prave, prilažući zajedno sa dokumentacijom za dobijanje kredita kod poslovnih banaka i MFI, te je na taj način nosiocima kredita omogućio podizanje kredita, a novac od kredita nosioci su predavali G.D.

Provjerom kod poslovih banaka ustanovljeno je da su u prethodnom periodu svi krediti uredno servisirani.

 

Portal Analitika