Svijet

Izbori u Rusiji: Putin protiv 66 suparnika

Na predsjedničkim izborima u Rusiji, 18. marta ove godine, favorit Vladimir Putin imaće čak 66 suparnika, što je najveći broj kandidata u posljednje dvije decenije.

Izbori u Rusiji: Putin protiv 66 suparnika
Večernje novostiIzvor

Jedino je 1996. godine bilo više pretendenata za glavnu fotelju u Kremlju, kad se prijavilo 78 građana Rusije, javlja dopisnik Večernjih novosti iz Moskve.

Kako pišu Novosti, sad je 21 partija predložila svog kandidata, dok je 46 pojedinaca odlučilo da samostalno nastupi na izborima. Među njima je i predsjednik Vladimir Putin.  

List navodi da su poslije 2012. godine liberalizovani izborni zakon i procedura za kandidovanje na izborima. Ranije su samostalni predsjednički kandidati morali da sakupe dva miliona potpisa, a sad im treba inicijativna grupa sa najmanje 500 ljudi i sakupljenih 300.000 potpisa.

Od novih lica jedini ozbiljan kandidat je Pavel Grudinjin, predsjednik podmoskovskog Sovhoza, kome je svoje mjesto prepustio lider komunista Genadij Zjuganov.

Poznata TV voditeljka Ksenija Sobčak, ćerka nekadašnjeg Putinovog šefa Anatolija Sobčaka, svjesna je da ne može da pobijedi popularnog predsjednika, ali njena računica je vrlo prosta: iskoristiće vrijeme dobijeno na TV ekranima za kritiku vlasti i Putina, što će joj kod jednog dijela domaće publike donijeti poene, ali i promociju na Zapadu, ocjenjuje dopisnik Novosti.

Dodaje da su među kandidatima i izvjesna Tristana Prisjagina, lider pokreta Deca SSSR-a, koja se zalaže za ponovno stvaranje SSSR-a i prelazak na plansku privredu, kao i poznata radio i TV novinarka Jekaterina Gordona (37), u čijem je programu na prvom mjestu borba za prava samohranih majki u Rusiji, a koja se uz to ne odriče nacionalističkih tonova.

Još jedna zanimljivost - CIK je odbio da primi dokumente jednog vlasnika striptiz kluba jer nije dostavio podatke o zaradi, kao i o tome da li ima nekretnine u inostranstvu.

Podsjetimo, opozicionar Aleksej Navaljni nije dobio "zeleno svijetlo" izborne komisije, jer zakon ne dopušta da kandidat bude osoba koja je osuđena za teško krivično djelo.         

Portal Analitika