Društvo

Pavićević: Imamo pravo da pitamo, menadžment neka odgovara

Savjet Javnog servisa ne miješa se u uređivačku i poslovnu politiku jer ima ingerencije da raspravlja o radu bilo kog segmenta Javnog servisa, pa i o informativno-političkom programu, čak i u dijelu koji se odnosi na analize emisija – smatra predsjednik tog tijela Vladimir Pavićević. 
Pavićević: Imamo pravo da pitamo, menadžment neka odgovara
PobjedaIzvor

Smijenjeni rukovodilac portala RTCG Slavko Đurđić smatra da se Savjet miješa u uređivačku politiku time što, između ostalog, komentariše uređivačke postupke u Dnevniku i krši nezavisnost te kuće, ali i Statut.

Podsjetio je i da je donedavno, na svakoj sjednici Savjeta, posljednja tačka bila „Razmatranje rada informativno-politič- kog programa između dva zasijedanja“.

- Tom su prilikom pojedini članovi analizirali emisije, uređivačke postupke u Dnevniku i kontakt emisijama i sugerisali kojih bi gostiju trebalo da bude manje, a kojih više, te koji izvori da se koriste, a koji ne. Kad su i sami shvatili da time flagrantno krše nezavisnost Javnog servisa, tu su tačku preimenovali u „Razmatranje rada RTCG između dvije sjednice“- rekao je Đurđić i upozorio da se Savjet protivustavno i protivzakonito direktno miješa u uređivačku i poslovnu politiku RTCG.

Pavićević, međutim, za naš list kaže da je razmatranje rada informativnog i svakog drugog programa RTCG po Statutu.

- Što je posao Savjeta sem da razmatra rad Javnog servisa. Imamo pravo da se zainteresujemo i da pitamo, a na menadžmentu je da nam odgovori. Odgovornost menadžmenta je velika, ali i Savjeta kao krovnog tijela, tako da ne možemo da se bavimo isključivo programsko-produkcionim planovima, a da zanemarimo sve ostalo. Čak se ni finansijske odluke, koje se odnose na iznos iznad 100.000 eura ne mogu donijeti bez saglasnosti Savjeta, pa su tu naše ingerencije jasne – poručio je Pavićević.

U Statutu Javnog servisa piše da Savjet donosi opšte akte kojim se uređuju pitanja programskih i profesionalnih standarda u toj kući, ali i usvaja programska dokumenta. Navodi se i da Savjet analizira i odlučuje o prijavama u vezi sa kršenjem programskih principa utvrđenih Zakonom i programskim dokumentima i nalaže odgovarajuće mjere generalnom direktoru, nakon što čuje njegovo mišljenje.

Ne piše da oni mogu da biraju koga će urednici da pozovu da gostuje u emisijama ili Dnevniku. Pavićević tvrdi i da preimenovanje tačke dnevnog reda koja se odnosi na razmatranje rada informativno-političkog programa nije uslijedilo, kako im je spočitao Đurđić zato što su shvatili da je to nezakonito, već da bi na sjednicama govorili i o drugim programima. On kaže da Savjet „prati izbalansiranost gostiju u emisijama i o tome iznose mišljenje“. 

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika