Svijet

Kako je osnivač Amazona postao najbogatiji čovek u istoriji čovječanstva

Iako je Bezos od ponedjeljka osoba s najvećim bogatstvom u nominalnim dolarima ikad, titula najbogatijeg čovjeka u istoriji možda je ipak preuranjena iz nekoliko razloga.Gejsts bi i bez uračunavanja inflacije i dalje bio daleko najbogatiji čovjek na svijetu da nije u dobrotvorne svrhe poklonio nekih 700 miliona dionica Majkrosofta.
Kako je osnivač Amazona postao najbogatiji čovek u istoriji čovječanstva
Index.hr, Nedeljnik.rsIzvor

Osnivač Amazona Džef  Bezos zvanično je postao najbogatiji čovjek u istoriji čovečanstva, prema evidenciji Blumberga, s vrijednošću od 105.1 milijarde dolara. Ali da li je zaista tako?

Prema drugoj top-listi najvećih svjetskih bogataša, onoj Forbsovoj, Bezos ima bogatstvo od ''samo'' 104.4 milijarde dolara, ali to je i dalje više nego dovoljno za prvo mjesto na popisu najbogatijih.

Većina te imovine, javlja CNN, dolazi od 78.9 miliona dionica Amazona koje posjeduje. Upravo skok dionica od 1.4 % u ponedjeljak donio je Bezosu uvećanje bogatstva od 1.4 milijarde dolara i rezultirao njegovim penjanjem na prvo mjesto najbogatijih.

Osim toga, Bezos posjeduje udio u jednoj od najznačajnijih američkih novina, Vašington postu, te u kompaniji za privatna svemirska putovanja "Blue Origin" koja planira da vodi turiste u svemir.

Bezos je već srušio Bila Gejtsa, koji je bio na prvom mjestu najbogatijih ljudi na svijetu većinu od posljednjih 20 godina - u četri od tih 20 godina to je bio Karlos Slim, a u jednoj i Voren Bafet. Gejts a je potom ponovo prestigao, ali Bezos se vratio na prvo mjesto i u isto vrijeme prešao prag od 100 milijardi $ bogatstva u oktobru. Gejts sada ima ''samo'' 91.9 milijardi $, prema Forbsu, navodi Index.hr.

Ipak, novu Bezosovu titulu kao najbogatijeg čovjeka danas i u istoriji moramo uzeti sa rezervama, iz nekoliko razloga. Kao prvo, Gejts je 1999., na vrhuncu svog bogatstva, imao nešto više od 100 milijardi $ - ali tadašnjih 100 milijardi, uzevši u obzir inflaciju, danas bi vrijedjelo čak 148 milijardi $.

Kao drugo, Gejsts bi i bez uračunavanja inflacije i dalje bio daleko najbogatiji čovek na svijetu da nije u dobrotvorne svrhe poklonio nekih 700 miliona dionica Majkrosofta, koje danas vrijede 61.8 milijardi $, i dodatnih 2.9 milijardi $ u dionicama. Bez tih donacija, uglavnom svojoj humanitarnoj organizacija koju je osnovao sa suprugom Melindom, Gejts bi danas imao više od 150 milijardi dolara.

I treće, ako uzmemo u obzir relativno bogatstvo, Bezos ipak nije ni blizu Džona D. Rokfelera, kojeg često nazivaju najbogatijim Amerikancem svih vremena. Rokfeler je 1918. imao bogatstvo od 1.5 milijardi $, što je usklađeno s inflacijom jednako 24 milijardi $ danas. No tih 1.5 milijardi $ nije vredjelo više samo zbog inflacije - radilo se o gotovo dva odsto cjelokupnog američkog BDP-a te godine. Da bi Bezos imao jednaki udio američkog BDP-a danas, morao bi imati više od 350 milijardi $.

A odemo li još dalje u istorijum istoričari procenjuju da, relativno gledajući, nije bilo bogatijeg čoveka od cara Augusta. Kako piše CNBC, Rimsko Carstvo je tada obuhvatalo četvrtinu čitave svjetske privrede, a August je prema istim procjenama posjedovao čak petinu bogatstva čitavog Rimskog Carstva. Takav udio svjetskog bogatstva danas bi vrijedio čak 5 biliona $.

Stoga, iako je Bezos od ponedjeljka osoba s najvećim bogatstvom u nominalnim dolarima ikad, titula najbogatijeg čoveka u istoriji možda je ipak preuranjena.

 

Portal Analitika