Politika

CEDEM: Đukanović 39,7%, Bečić 30,1%...

Lidera DPS-a Mila Đukanovića za predsjednika Crne Gore podržava 39,7 odsto građana, a Aleksu Bečića 30,1 odsto, pokazalo je istraživanje CEDEM-a. Nakon njega su Milica Pejanović Đurišić, Duško Marković i Dritan Abazović.Uzorak je reprezentativan za sve punoljetne građane Crne Gore, a realizovan je u svim opštinama u Crnoj Gori. U istraživanju je učestvovalo ukupno 1004 ispitanika.
CEDEM: Đukanović 39,7%, Bečić 30,1%...
Portal AnalitikaIzvor

Da se Crna Gora u spoljnoj polititi treba oslanjati na SAD smatra 21,5 odsto građana, a 20,1 odsto na Rusiju.

Prema istraživanju 27,6 odsto građana smatra da je DPS pošteno dobio lokalne izbore, dok njih 42 odsto misli da su koristili nepoštene metode.

Najveći broj crnogorskih građana smatra da su lideri Demokratske partije socijalista (DPS) i Demokratske Crne Gore, Milo Đukanović i Aleksa Bečić, najbolji kandidati na predstojećim predsjedničkim izborima, pokazalo je istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Ta organizacija prezentovala je danas istraživanje Političko javno mnjenje Crne Gore koje je sprovedeno od 10. do 27. decembra prošle godine, a u kojem je učestvovalo 1.004 ispitanika.

Izvršna direktorica CEDEM-a Milena Bešić, kazala je da najveći broj građana ocenjuje da su Đukanović i Bećić najbolji kandidati na predsjedničkim izborima.

„Da je Milo Đukanović najbolji kandidat na predsjedničkim izborima smatra 39,7 odsto građana, Aleksa Bečić 30,1 odsto, Milica Pejanović Đurišić 25,9 odsto, Duško Marković 25,5 odsto, Dritan Abazović 19 odsto“, istakla je Bešić u PR Centru.

Prema njenim riječima, na pitanje ukoliko bi opozicija na predsjedničkim izborima imala zajedničkog kandidata, a vladajuća koalicija kandidovala Mila Đukanovića 34,3 odsto građana odgovorilo je da bi glasalo za Đukanovića, a za jedinstvenog kandidata opozicije (koji nije imenovan) 28,8 odsto, dok 20,8 odsto građana ne bi glasalo, a 16,1 odsto nije sigurno.

„Istraživanje je pokazalo i da glasači opozicije snažnom većinom podržavaju zajedničkog kandidata“, kazala je Bešić.

Na pitanje da li Crna Gora treba da bude članica Evropske unije (EU), Bešić je rekla da 62,2 odsto građana smatra da treba, dok 21,4 odsto smatra da ne treba.

„Zanimljivo je da je, u odnosu na jun prošle godine, povećan stepen podrške članstva u EU sa 56,1 odsto na 62,2 odsto“, istakla je Bešić.

Govoreći o podršci članstvu NATO-u, Bešić je kazala da se bilježi porast podrške i da podrška onih koji su za taj vojni savez iznosi 42,5 odsto, a 38,8 odsto je onih koji smatraju da Crna Gora ne treba da bude članica tog saveza, a stav nema 18,7 odsto ispitanih.

„Može se tumačiti da je prijem Crne Gore u NATO povećao nivo podrške pristupanja Alijansi, i da je zabilježen do sad najveći procenat podrške tom vojnom savezu“, navela je Bešić.

 

politicari

Crna Gora je krenula pogrešnim putem, smatra 37,3 odsto građana, 33,7 odsto misli da je krenulo pravim putem, dok njih 29,1 odsto ne može da procijeni.

 

cd1cd2cd3cd5cd6cd7cd8cd10

Portal Analitika