Društvo

Otkupnina "po glavi" od 20 do 30 hiljada dolara

Prema podacima četiri neformalne organizacije nastale od nekadašnjih logističkih ćelija za „regrutovanje“ radikalnih islamista na Kosovu i Sandžaku, do novembra prošle godine na sirijskim ratištima zarobljeno je 60 bivših džihadista- državljana Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Crne Gore.
Otkupnina "po glavi" od 20 do 30 hiljada dolara
PobjedaIzvor

Najviše je bosanskohercegovačkih državljana - 25, zatim kosovskih - 20, srpskih - 12 i crnogorskih - tri. Manje od trećine (18) zarobile su oružane formacije sirijske armije, dok su 42 osobe u zarobljeništvu raznih vojski i milicija koje su se borile protiv takozvane ISIL države, ali su i pored toga ostale protivnice zvanične sirijske vlasti.

Kurdski metodi

Nekadašnji aktivista novopazarskog Furkana, a sada jedan od lidera službeno neregistrovane vjerske humanitarne mreže Fahredin Ć. objašnjava da je situacija sa zarobljenicima veoma složena, a u naročito teškom položaju su oni koji su dopali šaka kurdskoj miliciji, a takvih je dvadesetak.

Radi se uglavnom - kaže on, o bivšim borcima koji su dezertirali nakon teških poraza ISIL jedinica, pokušavajući da se preko teritorija koje kontrolišu Kurdi najkraćim koridorom domognu granice Turske.

- Nastojali smo da na razne načine, preko provjereno jakih veza stupimo u kontakte sa ljudima bliskim kurdskim lokalnim vlastima koje kontrolišu punktove na kojima su naši istovjernici i zemljaci zarobljavani ali, džaba – ispričao je naš sagovornik.

Međunarodna zaštita

Kaže da su uspjeli, negdje u novembru prošle godine da dobiju prilično pouzdanu informaciju da su petnaestorica živi, ali njihovo oslobađanje ne dolazi u obzir bez adekvatne otkupnine.

- Od 20 do 30 hiljada dolara „po glavi“ uz bezbjedan transfer do granice sa Turskom. Sve dalje od toga je Alahova volja, što znači da nema nikakvih garancija i kada bi se otkupnina dostavila u skladu sa kurdskim zahtjevima – priča on.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika