Kultura

Matović: Veliki zadatak i misterija

U arhiv reditelja Momira Matovića stalo je sve što je važno za crnogorsku kinematografiju. 
Matović: Veliki zadatak i misterija
PobjedaIzvor

Velika riznica fotografija, filmova i plakata samo su dio kolekcije ovog neumornog istraživača naše filmske prošlosti, ali i jedinstvena i sistematizovana baza podataka kakvu zasigurno nemaju ni institucije odgovorne za crnogorsku kinematografsku produkciju.

Ovih dana Matović na internetu znatiželjno pretražuje regionalne i svjetske kolekcionarske sajtove, u potrazi za filmskim plakatima koji svjedoče o crnogorskoj kinematografskoj produkciji. U svojoj kolekciji već posjeduje sve originalne plakate ostvarenja koja su realizovale domaće producentske kuće. Na dobrom putu je da zaokruži i kolekciju plakata filmova u kojima su „Lovćen film“, „Zeta film“ ili Filmski studio Titograd bili manjinski koproducenti. Dio kolekcije nedavno je predstavio i na izložbi u Budvi.

Pod nazivom „Crnogorski filmski plakati“, u spomen-kući Stefana Mitrova Ljubiše izložio je 41 reprodukciju autentičnih plakata. Nekoliko faza Matović za Pobjedu priča da je filmski plakat za producente značio marketing, tj. predstavljao jednu vrstu plasiranja filma na tržište putem određenog formata.

Ti plakati su, kaže, bili vrlo raznovrsni i razvijali su se kroz nekoliko faza. - Prvo su bili crtani, dakle, angažovani su likovni umjetnici koji su na jedan vrlo spečifičan način putem plakata prikazivali sadržaj tog filma, bilo akcijom, likovima glumaca i tekstom. Likovi glavnih glumaca su bili toliko vjerodostojno nacrtani da nijesi morao da čitaš ko je glavna uloga u filmu – priča Matović. U vrijeme poslijeratne Crne Gore, ističe Matović, filmovi su bili vrlo rijetki i bioskop je bio kultno mjesto.

Plakat je bio jedna vrsta mamca i poziva da se uđe u bioskopsku dvoranu. Štampani su u formatu 50 x 70 cm. - Dobro se sjećam, svako jutro išao sam sa drugovima u Osnovnu školu „Savo Pejanović“, pored Kino kulture. Prvo smo morali da prođemo pored bioskopa i oči su nam odmah tražile koji je novi film, novi plakat.

Filmovi su se mijenjali ponedjeljkom i četvrtkom – prisjetio se Matović. Plakati filmova bivše Jugoslavije čuvaju se u kinotekama u regionu, ali su i dio kolekcija pasioniranih ljubitelja filma. - Nije to slučaj samo sa nama, već i u svijetu. Ljudi vole te starije filmske postere koji stvarno izgledaju kao umjetnička slika, pogodna čak da se stavi u enterijer stana, poslovnog prostora itd – kaže Matović.

Opširnije u Pobjedi 

Portal Analitika