Društvo

OPREZ: Potvrđen prvi slučaj virusa gripa tipa A

U posljednjoj sedmici prošle godine u Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje laboratorijskim putem potvrđen je jedan slučaj infekcije virusom gripa. U pitаnju је infekcija virusom gripа tip A, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje. Tip A, prema definici obuhvata tri podtipa koji su povezani sa epidemijskim i pandemijskim pojavljivanjem ovog oboljenja.
OPREZ: Potvrđen prvi slučaj virusa gripa tipa A
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
Izvor

Ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa od početka sezone je dva (po jedan slučaj obolijevanja od virusa gripa tip A i tip B).
Uvidom u elektronsku bazu podataka u Crnoj Gori u ovom izvještajnom periodu prijavljeno je 46 osoba sa simptomima nalik gripu (ILI), što predstavlja incidenciju od 7,41 /100 000 stanovnika.
Prema podacima Evropskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) aktivnost gripa širom evropskog regiona u 51. sedmici (period: 18.12‐24.12.2017.g.) je niskog intenziteta u 28 zemalja, od njih 33 koje su dostavlile podatke. Aktivnost gripa srednjeg intenziteta je prijavljena u 6 zemalja (Francuskoj, Holandiji, Španiji, Švajcarskoj, Škotskoj i Turskoj).

“Od 40. sedmice ove sezone u najvećem broju evropskih zemalja koje dostavljaju podatke o aktivnosti gripa dominira infekcija virusom gripa tip B u 59% laboratorijski potvrđenih slučajeva, dok je infekcija virusom gripa tip A zastupljena u 41% slučajeva”, kaže se u saopštenju Instituta.
Napominjemo da je najefektivnija mjera prevencije gripa vakcinacija, pa preporučujemo da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu. Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme za vakcinaciju prije početka širenja virusa u populaciji, s obzirom da je za razvoj antitjela potrebno 2-3 sedmice nakon vakcinacije.
Grupe stanovništva kojima se preporučuje vakcinacija su:
- sve osobe starije od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega; osobe koje se liječe od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest); osobe sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i osobe sa HIV/AIDS-om, kao i osobe koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije;
- sve osobe starije od 65 godina; hronično oboljele osobe koje žive u kolektivnom smještaju; zdravstveni radnici i saradnici; naročito je bitno da budu vakcinisani zaposleni na odjeljenjima intenzivne njege, neonatalne njege i oni koji rade u stacionarima za hronično oboljela lica;
Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje vakcinaciju trudnica (u saglasnosti sa ginekologom koji vodi trudnoću), kao i djece uzrasta od 6 mjeseci do pet godina.
Takođe je bitno pridržavati se i opštih mjera prevencije kako bi se spriječilo dalje širenje bolesti. Pod opštim mjerama prevencije se podrazumijevaju: redovno provjetravanje prostorija, izbjegavanje bliskih kontakata sa oboljelim osobama, izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima gdje se nalazi veliki broj ljudi kao i izbjegavanje javnih skupova, redovno pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta nečistim rukama, praktikovanje zdravih životnih navika koje podrazumijevaju adekvatnu ishranu sa dosta svježeg voća i povrća i fizičku aktivnost.

Portal Analitika