Društvo

Spremili smo ambiciozne planove

Rekonstrukcija dijela školskih prostorija i dvorišta, novosti u nastavnom procesu, ali i najavljene izmjene u dijelu upisne politike, mogle bi da daju nove obrise Gimnaziji ,,25. maj“ u Tuzima, koja već 40 godina, u okviru dvojezične nastave, obrazuje učenike različite nacionalne i vjerske pripadnosti. Upravo su izazovi različitosti, bogatstvo, ali i problemi koje uslovljava, obilježili prvu godinu mandata direktorice Miliane Dabović.
Spremili smo ambiciozne planove
PobjedaIzvor

Kako ističe, svjesna težine posla, a imajući u vidu želju učenika, nastavnog osoblja i mještana Malesije, Dabović je pripremila ambiciozni razvojni plan za četvorogodišnji period. Kako ističe, plan je u prvom dijelu uspješno ostvaren.

Plan

- Unutrašnjost škole okrečili smo masnim cokom radi očuvanja autentičnosti objekta. Od stare školske kantine koja je bila veoma zapuštena, adaptacijom smo dobili dva nova prostora, čekaonicu za roditelje i čajnu kuhinju za profesore, a obnovili smo i inventar u zbornici. Naglasila bih da je čekaonica za roditelje idealno mjesto gdje se veoma uspješno realizuje individualna saradnja profesora i roditelja – kazala jeDabović.

Bivši učenik škole Damir Suljević donirao je školi sumu od koje je urađen mural u školskom holu, a taj prostor će uskoro biti obogaćen i monitorom čiju nabavku su obezbijedili roditelji.

- Na monitoru će biti objavljivane sve važne informacije za tekući nastavni proces, kao i sve informacije vezane za kulturno-umjetničke događaje u Tuzima, Podgorici i šire. Za realizaciju toga odgovoran je koordinator škole, koji je i profesor informatike - objašnjava Dabović.

U minuloj godini asfaltiran je i dio prilaznog puta u školskom dvorištu, dok će projekat za drugi dio biti rađen u narednom periodu, kada će ovaj prostor dobiti i maslinjak. Dabović najavljuje da će izvođenjem oglednih časova biti modernizovan i nastavni proces.

- To je novost u okviru koje će profesori na oba jezika međusobno sarađivati i time doprinijeti boljem i kvalitetnijem informisanju učenika – navela je direktorica Gimnazije ,,25. maj“.

Sekcije

U okviru vannastavnih aktivnosti u školi radi više sekcija, od kojih se izdvajaju dramska i literarna, zatim likovna kolonija sa medijskom pismenošću „Fotografija“, sekcije za naučno-istraživačke aktivnosti iz matematike, fizike, biologije, hemije, geografije, računarstva i informatike, volonterski, debatni i preduzetnički klub.

Dabović posebno izdvaja aktivnosti i doprinose volonterskog kluba, koji organizuje i učestvuje u svim događajim važnim za unapređenje života u zajednici.

- Ove godine aktivno su učestvovali u obilježavanju 5. decembra, Međunarodnog dana volontera, zatim 20. novembara, Svjetskog dana djeteta i Međunarodnog dana tolerancije. Organizovali su humanitarnu akciju „Solidarnost na djelu“ koju tradicionalno organizujemo u saradnji sa Crvenim krstom.

Osim toga, imamo izuzetnu saradnju sa NVO Djeca Crne Gore, Unijom srednjoškolaca Crne Gore i drugim srodnim organizacijama. Tokom 2017. godine na Državnom prvenstvu srednjih skola u malom fudbalu, muška ekipa naše škole osvojila je prvo mjesto, a nedavno i treće mjesto u rukometu na nivou Podgorice – navodi direktorica. Saradnja

Škola će u narednom periodu nastojati da proširi saradnju i sa drugim školama u regionu i da učestvuje u projektima prekogranične saradnje. Za narednu godinu Dabović najavljuje projekte koji će uključiti razmjenu iskustava sa učenicima Gimnazije „29. novembar“ u Skadru.

Ona navodi da je u Malesiji, kao sredini u kojoj vjekovima zajedno žive Albanci i Crnogorci, veoma važno izgraditi i razviti osjećaj međusobnog uvažavanja i poštovanja.

- Mislim da mi treba da budemo najbolji primjer sloge i tolerancije i čvrst most prijateljstva. Kao bivša pripadnica crnogorske nacionalne manjine u Albaniji, znam što znači njegovati ljubav prema svojoj matici, a poštovati i cijeniti državu gdje živiš. Učenici moraju biti svjesni da su razumijevanje, tolerancija i poštovanje, principi koji se u školi njeguju i da se na njima grade međuljudski odnosi – istakla je Dabović.

Među prvim planiranim projektima Dabović ističe važnost rekonstrukcije fiskulturne sale koju će finansirati TIKA. Takođe, planirano je i uređenje parking prostora, adaptacija i izdavanje prostora za đačku kuhinju. U dijelu nastavnih ciljeva i zadataka, drugo polugođe obilježiće priprema učenika za državno takmičenje iz prirodnih nauka i stranih jezika, priprema maturanata za polaganje eksterne mature i organizovanje akademije maturanata za kraj školske godine.

Tuča – najveće iskušenje

Masovna tuča učenika u holu škole bio je najteži izazov sa kojim se škola susrela u prethodnom periodu. Snažnu podršku u prevazilaženju ovog problema, ističe direktorka Dabović, pružili su im upravo učenici, koji su u okviru anonimne ankete poslali jasnu poruku da nasilju nije mjesto u školi.

- Takođe, preko Učeničkog parlamenta, Savjeta roditelja i Školskog odbora dobili smo svu potrebnu podršku. Uprava škole i zaposleni u njoj preuzeli su sve potrebne mjere da se ovakvi slučajevi ne dešavaju. Nastavničko vijeće je donijelo odluku da se primijeni vaspitna mjera isključenje za 12 učenika, a ukor za 22 učenika. Moram da naznačim da je sve urađeno u skladu sa propisima, vodeći računa o interesima svih učenika i zaposlenih u školi – kazala je Dabović.

Portal Analitika