Zabava

Tviter: Svjetske vođe imaju poseban status

Bez izričitog pominjanja Donalda Trampa, iz Tvitera su pokušali da pojasne zašto smatraju da prijetnje ratom spadaju u dopušteni sadržaj.
Tviter: Svjetske vođe imaju poseban status
bug.hrIzvor

Ove sedmice uzburkalo se na političko-društvenoj sceni, a posebno oko Tvitera, kad je američki predsjednik Donald Tramp Sjevernoj Koreji (ponovo) zaprijetio nuklearnim ratom, i to upravo putem ove društvene mreže. Korisnici su pozvali nadležne u Tviteru da Trampa blokiraju jer krši njihova pravila, no ubrzo su shvatili da od toga neće biti ništa.

Juče je, pak, Tviter i službeno pojasnio zašto na njihovoj platformi postoje "jednaki i jednakiji", tj. zbog čega ne reaguju na prijave koje korisnici šalju u slučajevima kad svjetski moćnici krše pravila korišćenja. Naime, u Tviteru kažu kako žele podstaći razgovore širom svijeta, u kojima vođe zemalja imaju ključnu ulogu i velik uticaj na društvo u cjelini.

Iz tog razloga, blokiranje nekog od svjetskih vođa na Tviteru ili uklanjanje njihovih kontroverznih tvitova sakrilo bi bitne informacije od ljudi – i to one koje u demokratskim društvima ne bi trebale biti skrivene, nego se o njima treba diskutovati. Tviter revidira takve objave, ali se pri odluci o eventualnom uklanjanju vodi drugačijim odrednicama nego u slučajevima kad je riječ o "običnim" korisnicima.

Uzimaju, kažu, u obzir i politički kontekst i prema tome donose odluke o brisanju (ili bolje rečeno ne brisanju) objava uticajnih političara. Napominju i da niko od svjetskih vođa ne doprinosi rastu njihove mreže, te da publicitet nije razlog za progledavanje kroz prste nekim moćnim osobama, već da Tviter želi biti nepristrasan i samo pružati ljudima platformu za dijalog.

Portal Analitika