Društvo

Ne bacajte hranu, donirajte je

Posebno se ogromna količina hrane baca u vrijeme Novogodišnjih i vjerskih praznika, ističu u Fondaciji.
Ne bacajte hranu, donirajte je
Portal AnalitikaIzvor

Fondacija Banka hrane apelovala je na Vladu da počne sistemski rješavati problem bacanja hrane kako bi ona bila usmjerena onima kojima je najpotrebnija.

Iz Fondacije su podsjetili da se, prema podacima Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), oko trećina od ukupne količine hrane u svijetu pokvari ili baci dok se transportuje od mjesta proizvodnje do mjesta gdje se konzumira, a njena vrijednost je 940 milijardi USD godišnje.

„Ni Crna Gora nije izuzetak kada je bacanje hrane u pitanju. Nažalost, nemamo procjenu koliko se hrane kod nas baci“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da hranu bacaju proizvođači, trgovački lanci, ugostitelji ali i sami građani.

„Veliki dio hrane mogao bi da se posluži u narodnim kuhinjama, ukoliko bi postajao organizivani pristip rješavanju ovog problema“, smatraju u Banci hrane.

Kako su naveli, crnogorska Vlada, uprkos njihovim brojnim apelima, još nije usvojila deklaraciju protiv bacanja hrane, kao što je to urađeno u Evropskom parlamentu još 2012. godine.

„Ogromna količina hrane se baca, a ima toliko ljudi koji su uskraćeni za nju“, kazali su iz Banke hrane.

Prema njihovim riječima, posebno se ogromna količina hrane baca u vrijeme Novogodišnjih i vjerskih praznika.

„Pozivamo našu Vladu i apelujemo da se sistemski počne rješavati ovaj problem, kako bi se bacanje hrane svelo na minimum, i kako bi bila usmjerena onima kojima je najpotrebnija“, kaže se u saopštenju.

Ističe se da hrana nije samo socijalni i ekonomski, već i problem zaštite okoline.

„Oslobađanje plaćanja PDV-na doniranu hranu u cilju sprječava na bacanja hrane je jedan od načina, na što nas obavezuju i dokumenti EU“, kazali su iz Banke hrane.

Oni su istakli da ljudima svaka sitnica puno znači „i velika je stvar u ovoj teškoj situaciji“.

„Kako bi barem neke porodice koje su u teškoj socio-materijalnoj situaciji Božić proslavile dostojanstveno, pobrinuli su se Banka hrane i kuvar Žarko. I ove, kao i nekoliko ranijih godina, u skladu sa mogućnostima, obezbijedićemo im ručak koji će im stići na kućnu adresu“, dodaje se u saopštenju.

Portal Analitika