Svijet

Božićne liturgije širom Rusije, predsjednik Egipta na liturgiji u crkvi pravoslavnih Kopta

Crkve širom Rusije noćas su bile prepune pravoslavnih vjernika koji su prisustvovali božićnoj liturgiji.
Božićne liturgije širom Rusije, predsjednik Egipta na liturgiji u crkvi pravoslavnih Kopta
Portal AnalitikaIzvor

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril služio je božićnu liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi. Pored vjernika službi su prisustvovali visoki ruski zvaničnici.

"Prvo i najvažnije - svi tražimo carstvo Boga u našim životima, poseban svijet i posebno uređenje odnosa između ljudi i Boga. Ovaj svijet živi po posebnom zakonu - zakonu ljubavi. To je osnovni i najveći božanski zakon života", rekao je patrijarh Kirili uoči službe.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin prisustvovao je liturgiji u crkvi Svetog Simeona i Ane, u svom rodnom Sankt Peterburgu.

Patrijarh Koptske pravoslavne crkve Tavadros predvodio je ponoćnu božićnu liturgiju u novoizgrađenoj katedrali kojoj je prisustvovao i predsjednik Egipta Abdel Fatah al Sisi.

Liturgija je održana uz velike mjere bezbjednosti u novom egipatskom administrativnom centru koji je izgrađen na 45 kilometara istočno od Kaira.

egipat-bozic

 

Hiljade vjernika okupilo se sinoć ispred Hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu gdje se od ponoći služila božićna liturgija. Patrijarh srpski Irinej osvještao je prethodno badnjak na platou ispred Hrama, a potom je obavljeno paljenje badnjaka. Nalaganje i paljenje badnjaka obavljeno je na Badnji dan i u mnogim drugim gradovima Srbije.

hram-beograd

 

Pored SPC i CPC, Božić po Julijanskom kalendaru save Ruska, Gruzijska, Makedonska, dio Koptske crkve i Jerusalimska patrijaršija.

 

 

 

Portal Analitika