Svijet

Skijališta odsjećena zbog jakog snijega

Zbog gustoga snijega ostala su odsječena skijališta Ćervinija u Italiji i Adelboden u Švajcarskoj, dok olujno nevrijeme i dalje hara Evropom.
Skijališta odsjećena zbog jakog snijega
N1Izvor

Italijanski mediji izvještavaju da je Ćervinija u Val d'Aosti zatrpana pod dva metra snijega, te da je tamo zarobljeno 10.000 turista. Slična situacija je i u Adelbodenu, gdje vojska raščišćava ostatke odrona.

U mnogim ski destinacijama, rizik od lavine je na četvrtom, od ukupno pet stepeni. Austrijskom Tirolu prijeti visok rizik od lavine i mnogi putevi su blokirani. U Forarlbergu je rizik od lavine takođe na četvrtom stepenu.

Skijaške staze u francuskim Alpima zatvorene su u Val d'Izeru, jednom od najvećih skijališta. I Šamoni je zaustavio većinu skijaških žičara.

Oluja Eleanor prouzrokovala je pometnju u mnogim dijelovima Francuske, gdje je blokiran vazdušni i putevni saobraćaj, a hiljade domaćinstava ostalo je bez struje.

Troje ljudi umrlo je u francuskim Alpima - 93-godišnja starica čiji je dom poplavljen, muškarac zatrpan snijegom u Savoji i skijaš na kojeg je palo stablo u Morijonu.

Ove sedmice vjetrovi u Velikoj Britaniji duvaju brzinom i do 160 km na sat, a te 147 km na sat u Francuskoj.

Portal Analitika