Društvo

Već smo osjetili prve benefite članstva u NATO

Peti jun, datum kada je Crna Gora postala 29. članica NATO-a, upisan je u Crnogorskoj istoriji i to je, prema riječima ministra odbrane Predraga Boškovića, možda i najveći civilizacijski iskorak naše države. 
Već smo osjetili prve benefite članstva u NATO
Portal AnalitikaIzvor

On kaže da je dovoljno reći da smo dio najvećeg vojno političkog saveza i najrazvijenijih demokratija svijeta.

- Oni konkretni benefiti koje bi trebalo da primijeti svaki građanin, viđeni su i ljetos kada su bili veliki požari, a NATO reagovao u manje od 24 sata, stigla je pomoć NATO partnerskih zemalja-članica NATO-a, kao što je Bugarska i Hrvatska, i uspjeli smo da se izborimo sa tom starvičnom nepogodom bez ljudskih žrtava i bez velike materijalne štete - istakao je Bošković za TVCG.

Članstvo u NATO-u i ekonomski znači mnogo, „jer investitori Crnu Goru doživljavaju kao zemlju u kojoj je vladavina prava zagarantovana i u kojoj se vlasti odlučno bore protiv organizovanog kriminala i korupcije“. On tvrdi da smo imali priliku da prve ekonomske rezultate vidimo u godini za nama, te da ćemo ih gledati i ubuduće.

Na daljoj afirmaciji Crne Gore radiće i diplomatsko-vojni predstavnici.

- Tamo gdje imamo i određene jedinice slaćemo i komanda lica, a što se tiče samih vojno-diplomatskih predstavništava, nećemo mnogo širiti mrežu. Trenutno imamo svoje misije u Berlinu, Beču, Briselu i Vašingtonu. Na tome ćemo za sada ostati. Razmišljamo možda u narednom periodu da pošaljemo nekoga i u Veliku Britaniju - kazao je ministar odbrane.

Bošković naglašava i da je Crna Gora i prije članstva dobijala donacije zemalja članica, naročito one iz SAD-a. Sada se očekuje pomoć i iz Njemačke, „jer nas sve razvijenije zemlje, ne bez razloga, doživljavaju kao kredibilnog partnera“.

- Ono što je bitno jeste da sada, kao članice tog bezbjednosnog sistema, ne moramo razvijati skupe sisteme bezbjednosti. Siguran sam da za to ne bi bili sposobni, a samim tim bila bi ugrožena bezbjednost Crne Gore. Na ovaj način bezbjednost je zagaranovana, granice su zagarantovane, i to je najveći bezbjednosni doprinos NATO-a Crnoj Gori - naveo je Bošković.

Kazao je da za 2018. u Ministarstvu imaju ambiciozne planove, jer će im na raspolaganju biti 53 miliona eura. Dio će iskoristiti za obnavljanje opreme, među kojima su tri višenamjenska helikoptera, a dio za poboljšanje standarda zaposlenih u vojsci.

Portal Analitika