Abiznis

Kontroli letenja Srbije i Crne Gore zajam od 35 miliona eura

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je Kontroli letenja Srbije i Crne Gore SMATSA Beograd obezbjedila zajam od 35 miliona eura za unapređenje usluga u vazdušnoj plovidbi u ove dve države. Zajam će biti iskorišćen za finansiranje nadgradnje hardvera i softvera SMATSA-inog sistema za kontrolu letenja i sistema za obradu podataka, kao i za unapređenje sistema vazduhoplovne fiksne telekomunikaicione mreže (AFTN) i sistema za razmenu poruka u vazduhoplovstvu (AMHS).

Kontroli letenja Srbije i Crne Gore zajam od 35 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

"Ovo će biti ključni element u sveobuhvatnom programu modernizacije kompanije, koji uključuje proširenje postojeće zgrade kontrole letenja u cilju povećanja kapaciteta, nove tornjeve kontrole letenja na aerodromima u Beogradu i Nišu, kao i centar za potrebe održavanja kontinuiteta pružanja usluga u slučaju katastrofičnih situacija u Nišu", saopšteno je Portalu Analitika iz EBRD-ja. 

Ovaj projekat je deo šireg programa ’’Jedinstveno evropsko nebo’’, koji za cilj ima unapređenje bezbednosti, povećanje kapaciteta i efikasnosti vazdušnog saobraćaja. Jedinstveno evropsko nebo je inicijativa kojom rukovodi Evropska komisija kako bi usaglasila modernizaciju evropske infrastrukture za upravljanje vazdušnim saobraćajem. Ovo podrazumeva nadgradnju u zemljama EU kao i u susednim zemljama, što će dovesti do pouzdanije komunikacije među sistemima.  

SMATSA-in sveobuhvatni program modernizacije je u skladu sa procesom harmonizacije Zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja, koji će usluge vazdušnog saobraćaja širom Evrope učini dostupnijim i efikasnijim, od čega će na kraju koristi imati putnici i drugi korsinici vazdušnog prostora.   

EBRD i SMATSA su ranije sarađivali u 2005. godini, kada je Banka obezbedila zajam od 33.5 miliona evra za program modernizacije. Uspešno okončanje projekta iz 2005. je omogućilo SMATSA-i da unapredi usluge, uskladi ih sa pan-evropskim standardima, i da radi u skladu sa smernicama Eurocontrola.  

 

Portal Analitika