Kultura

Od ubistva Versaćea do vesterna braće Koen

Spremite se, spremite - stiže nam gomila sjajnih serija. Između ostalog, dobićemo Ejmi Adams u ulozi novinarke sa zeznutom prošlošću, priču o rivalstvu Tupaka i Bigija Smolsa i konačno novu saradnju Stivena Kinga i Sisi Spejsek.
Od ubistva Versaćea do vesterna braće Koen
Objektiv/PobjedaIzvor

Nije lako živjeti u doba kada se tokom jedne godine lansira više od 500 serija na malim ekranima. Jedini način da preživite jeste da dobro i pažljivo proberete na koje ćete projekte potrošiti dragocjeno vrijeme. Ako ste ispratili prve sezone serija kao što su „Westworld“, „Taboo“, „Feud“, „Jessica Jones“ i „The Handmaid's Tale“, nema nikakve potrebe da vas podsjećamo da ćemo u toku narednih nekoliko mjeseci dobiti nastavke. No, i te kako imamo želju da vam pomognemo da razdvojite dobro od lošeg kada je riječ o ovogodišnjim TV debitantima ili nastavcima antologijskih serija. Evo našeg izbora...

American Crime Story

Šteta je što prva sezona antologijske serije „American Crime Story: The People v. O. J. Simpson“nije mnogo odjeknula kod nas. Kreatori serijala, Skot Aleksander i Lari Karaszevski, napravili su jezivo dobru vivisekciju problema rasizma u SAD-u, što im je donijelo čak devet Emi nagrada.

Ljubiteljima misterioznih krimi priča koje su inspirisane stvarnim događajima krenula je voda na usta još kod prvih tizera druge sezone, koja nosi ime „The Assassination of Gianni Versace“. Od jula 1997. godine kada je Đani Versaće ubijen na plaži u Majamiju ne prestaju da se nižu teorije o ovom zločinu i njegovoj povezanosti sa ubicom, Endruom Kanananom, koji je izvršio samoubistvo osam dana nakon što je usmrtio čuvenog kreatora.

Prva epizoda biće emitovana 17. januara na TV mreži FX. Kroz deset epizoda, u ulozi Versaćea gledaćemo Edgara Ramireza. Njegovu sestru Donatelu igraće Penelopa Kruz, a jednu od sporednih uloga u seriji ima – vjerovali ili ne – Riki Martin.

Sharp Objects

Dvije riječi: Ejmi Adams. Odmah otvorite kalendare i dodajte HBO seriju „Sharp Objects“ na junski TV repertoar. Naravno, Adams u ulozi novinarke sa „nesređenom“ psihom, koja mora da se vrati u rodni grad da izvještava o misterioznim ubistvima, nije jedina preporuka za ovu osmodjelnu seriju. Režiju projekta potpisuje Žan-Mark Vali koji je briljirao prošle godine sa mini-serijom „Big Little Lies“. Osim Adams, dio glumačke ekipe čini i sjajna Patriša Klarkson, a nije zgoreg ni to što je serija zasnovana na romanu Džilijan Flin, autorke uzbudljive knjige „Gone Girl“ po kojoj je Dejvid Finčer snimio istoimeni film.

dva

Unsolved

Nije važno da li volite hip-hop ili ne – priča o Tupaku Šakuru i Bigiju Smolsu (The Notorious B.I.G.), njihovoj filozofiji, stvaranju i stradanju veća je od života. Prva sezona antologije „Unsolved“ u produkciji USA Networka biće fokusirana na rivalstvo čuvenih repera i policijske istrage njihovih ubistava. Vejvi Džonez koji igra Bigija i Mark Rouz u ulozi Tupaka već imaju omanju armiju fanova na socijalnim mrežama koji su oduševljeni time što će baš oni igrati njihove idole.

tri

Castle Rock

Kultni film „Carrie“, koji je Brajan de Palma režirao po noveli Stivena Kinga, lansirao je karijeru Sisi Spejsek 1976.No, moralo je da prođe više od 40 godina da se čuvena kraljica maturske večeri vrati nekom drugom njegovom projektu. Ove godine Spejsek igra u Huluovoj antologijskoj seriji, psihološkom hororu „Castle Rock“, čiji je producent Džej Džej Abrams.

Za sada nije otkriveno mnogo podataka o desetodjelnoj prvoj sezoni, ali sudeći po trejleru, serijal će nas prošetati misterioznim gradićem Castle Rockom koji prijeti da eksplodira od energije Kingovih djela kao što su „It“, „The Green Mile“, „Misery“... Ako je potrebno još nešto da bismo vas ubijedili da joj se posvetite, reći ćemo samo Bil Skarsgard – glumac sjajan u ulozi Penivajza u prošlogodišnjem hitu „It“.

The Chi

Lena Vejt ušla je u TV istoriju prošle godine kao prva žena tamne boje kože koja je dobila Emija za scenario jedne od epizoda komične serije „Master of None“. Sedmog januara na TV Showtime počinje njen novi projekat, coming of age serijal „The Chi“, fokusiran na mračno-komičnu stranu odrastanja u Čikagu. Dovoljna preporuka za čekiranje ovog projekta je poređenje koje su napravili TV kritičari nakon ekskluzivno odgledanih nekoliko epizoda: „Lena Vejt osmislila je malo mračnijeg kompanjona serije „Shameless“. I kako da je ne pogledate?

pet

The Alienist

Psihološki triler „The Alienist“, čija prva sezona počinje 22. januara na mreži TNT, okupio je sjajnu glumačku postavu - Dakotu Faning, Danijela Brila i Luka Evansa. Njihova priča počinje 1896. u Njujorku, kada ih šef policije pozove u pomoć da tajno istraže seriju užasnih ubistava dječaka prostitutki. Očekujte mnogo dobre glume, „ljepljive“ eksplicitnosti i – nadajmo se – barem nekoliko lekcija o funkcionisanju serijskih ubica kakve smo dobili od prošlogodišnjeg „Mindhuntera“.

The First

Huluov novi projekat „The First“, sačinjen od osam epizoda, izašao je ispod nakovnja Boa Vilimona, jednog od kreatora Netfliksovog hita „House of Cards“. Šon Pen u naučno-fantastičnoj seriji koja kroz osam epizoda prikazuje kolonizaciju Marsa? Prodato.

cetiri

Maniac

Mračna komedija „Maniac“ jedan je od najiščekivanijih projekata 2018. godine. Režiju potpisuje sjajni Keri Fukunaga, autor prve sezone antologijske serije „True Detective“. O Netfliksovoj seriji, čija je radnja smještena u psihijatrijskoj ustanovi, poznato je vrlo malo, ali foto-reporteri uspjeli su da uhvate nekoliko detalja sa snimanja u Vašingtonu. Fotografija koja prikazuje Emu Stoun kako se svađa sa plišanom igračkom ne može da bude loš znak, zar ne? Isto kao što to ne mogu da budu ni sjajni dodaci glumačkoj ekipi – superzabavni Džona Hil i zvijezda „The Leftoversa“, Džastin Tero.

Good Girls

Tri žene u srednjim godinama shvataju da im je svega preko glave i odlučuju da opljačkaju supermarket. No, ni u životu ni u NBC seriji „Good Girls“ ne ide baš sve onako kako smo zamislili... Dvadeset šestog februara vidjećemo hoće li serija Kristine Hendriks („Mad Man“), Mej Vitman („Arrested Development“) i Rete („Parks and Recreation“) nastaviti da jača „girl power“ trip, koji je definitivno obilježio prošlu TV godinu.

The Ballad of Buster Scruggs

Još jedna ovogodišnja antologija, ali presvučena u ruho vesterna stiže od Itana i Džoela Koena. Datum premijere Netfliksove serije „The Ballad of Buster Scruggs“ još nije poznat. Zna se samo da je riječ o šest odvojenih priča koje prikazuju dešavanja na američkom Divljem zapadu, kao i da su dio glumačke ekipe Džejms Franko i Zoi Kazan. Ovo će, ujedno, biti prvi TV projekat koji su napisala i režirala braća Koen. Nadajmo se da neće fulati kao sa filmskim projektima u posljednjih nekoliko godina. 

Portal Analitika