Abiznis

Ograničen uticaj investicija, moramo nešto prerađivati

Da bi se obezbijedio kontinuitet ekonomskog rasta, potrebna je ''promjena'' dosadašnjih pokretača rasta, tako da se sve veći napori usmjeravaju na razvoj sektora preduzetništva, odnosno malog i srednjeg biznisa, a posebno u sektorima poljoprivrede i prerađivačke industrije, navodi se u Pravcima razvoja Crne Gore 2018-2021 koje je pripremilo Ministarstvo finansija.
Ograničen uticaj investicija, moramo nešto prerađivati
Portal Analitika/VladaIzvor

U dokumentu se konstatuje d aje sadašnji  model rasta ekonomije Crne Gore je zasnovan na snažnjoj investicionoj aktivnosti, ali da visok uvoz ima negativan uticaj na ukupne rezultate.

“Nediverzifikovanost crnogorske ekonomije značajno umanjuje pozitivne efekte investicija, jer nedostatak kapaciteta za proizvodnju roba i opreme potrebnih za izvođenje investicija, i s tim u vezi, visok uvoz koji prati investicioni ciklus, ima negativan uticaj na ukupne rezultate, odnosno projektovane stope rasta.

Investicije, takođe, imaju ograničen uticaj i na zapošljavanje, zbog neravnoteže između ponude i tražnje radne snage.

Pokrivenost uvoza izvozom u Crnoj Gori je na nivou od 15 odsto što je vjerovatno najgori odnos u Evropi.

S druge strane, stanovništvo i njegova struktura u značajnoj mjeri opredjeljuju stanje ekonomije a, sa druge strane, ekonomski razvoj se reflektuje i na demografska kretanja.

“Posmatrajući demografsku sliku Crne Gore, sa izraženim promjenama u starsnoj strukturi stanovništva, vidi se da, na duži rok, može doći do smanjenja broja stanovnika. Izmijenjena starosna struktura reflektovaće se na pojedine segmente društvenog sistema, prije svega, na obrazovni sistem, tržište rada, domaćinstva i porodice. Po procjenama, doći će i do povećanja broja starijih osoba, između ostalog i zbog povećanja očekivane životne dobi”, piše u dokumentu.

Portal Analitika