Politika

Rusi pokušali da podstaknu državni udar u Crnoj Gori

Destabilizujuće aktivnosti Rusije je neophodno razotkriti jer se time podriva njena sposobnost da negativno utiče na američko i ostala društva, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike savjetnik za nacionalnu bezbjednost predsjednika Donalda Trampa, Herbert Rejmond Mekmaster. Kao primjer ruskog miješanja naveo je i Crnu Goru.
Rusi pokušali da podstaknu državni udar u Crnoj Gori
Glas Amerike/PobjedaIzvor

Visoki američki zvaničnik ponovio je da su se Rusi miješali u američke izbore što je, kako je naveo, javno saopštio i predsjednik Tramp, te da su bili veoma aktivni i u Evropi i drugim područjima.

- Nedavno na francuskim izborima, na španskom referendumu u vezi sa Katalonijom, vidimo da su već aktivni u Meksiku, u Crnoj Gori su pokušali da podstaknu državni udar. Zbog toga je razotkrivanje ruske destabilizujuće kampanje veoma važan prvi korak i jedno od najvažnijih rješenja. Kada svi vide koje su im namjere, onda oni gube značajan dio moći da podstiču nedostatak povjerenja i da okreću zajednice jedne protiv drugih - naglasio je Mekmaster.

Naglasio je i da ruski demantiji u pogledu miješanja nijesu kredibilni.

- To su isti ljudi koji su rekli: nijesmo oborili taj avion ili ubili sve te ljude. Nijesmo imali vojnike na Krimu ili u zapadnoj Ukrajini. Ne pružamo utočište sirijskom režimu, koji je odgovoran za masovno ubistvo svog naroda hemijskim oružjem. To jednostavno više nije kredibilno, zbog čega moramo da se suprotstavimo ruskom destabilizujućem ponašanju - poručio je Mekmaster.

Portal Analitika