Zanimljivosti

Profesorica Anuška Zloković proslavila 100. rođendan

Kotoranka, gospođa Anuška Zloković, proslavila je 1. januara 100. rođendan.
Profesorica Anuška Zloković proslavila 100. rođendan
Radio KotorIzvor

Rođena je 1. januara 1918. godine u Austrugarskoj, a živjela u nekoliko država. U Kraljevini SHS, Kraljevini Jugoslaviji, uslijedila je okupacija Italije i Njemačke, zatim Demokratska Federativna Jugoslavija, pa FNRJ, onda SFRJ, Srbija i Crna Gora i sada Crna Gora, javlja Radio Kotor.

Cijenjena i ugledna profesorka italijanskog i francuskog jezika vaspitavala je brojne generacije đaka i studenata u Kotoru.

„Ja svoj rođendan proslavljam od rođenja, nisam nikad prekidala kroz razne faze života i razne države. Moj rođendan pada na Novu godinu, pa bi sa svojim odgovarajućim društvom ili u krugu porodice obilježila taj dan na specifičan način. Za svoj 100. rođendan želim da se vidim sa svojim bivšim učenicima sa kojima sam u odličnim odnosima, pravim prijateljskim. Ne žalim što sam doživjela ovolike godine i čini mi se da je to prohujalo kao što se kaže sa vihorom. Bilo je u životu i padova i uspona, ali nikada monotonije, zato što sam uvijek radila, a kada nešto radite onda nemate vremena da razmišljate o tužnim stvarima", kazala je u emisiji Dušana Davidovića.

"I dalje sam aktivna, jer se i sada bavim prevodilačkim radom sa italijanskog i francuskog jezika, što me veseli, i ne predstavlja nikakav teret. Ja sam izabrala profesiju koju volim, radila sam sa voljom i nikada nisam osjetila neku poteškoću u radu, to me veselilo, jer sam na svoje učenike htjela da prenesem optimizam i volju za radom", kazala je gospođa Zloković.

Ova Kotoranka se i u 100. godini života bavi gimnastikom.

"Pratila sam Novogodišnji program, ono što kažu u hodu, jer sam bila zauzeta pripremama za svoj 100. rođendan. Svoju vitalnost održavam gimnastikom, prilagođenom mojim godinama. Jednom sam pokušala da se bavim jogom, ali poslije toga nisam se osjećala baš dobro. Ja se i dalje bavim gimnastikom, odnosno vježbama prilagođenim za moju životnu dob. Nekoliko mojih učenika me je zvalo da mi čestita rođendan i zaželi još godina života, što me je veoma obradovalo, jer me još imaju u lijepom sjećanju. Čestitke za 100, rođendan uputio mi je i predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić. Želim ovom prilikom da mu se zahvalim, kao i Radio Kotoru, što su se sjetili svoje najstarije sugrađanke", kazala je profesorica Anuška Zloković za Radio Kotor.

Portal Analitika