Politika

Vučić i Dodik zaboravili na Srbe u Crnoj Gori

Dugo najavljivana deklaracija o opstanku Srba u regionu pretvoriće se u Aneks sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama između Srbije i Republike Srpske – što će biti njen konačan naziv. Ime dokumenta govori da je sva pažnja i zaštita Srba u regionu od strane Srbije usmjerena isključivo prema Srbima u Republici Srpskoj, odnosno pomoći njenom predsjedniku Miloradu Dodiku u izbornoj godini.
Vučić i Dodik zaboravili na Srbe u Crnoj Gori
PobjedaIzvor

- Formalni dokument će se zvati Aneks sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama jer mi želimo da to usvoje dva parlamenta i da se to potpiše. Taj dokument je gotov. Polovinom februara je Sretenje i Dan državnosti Srbije. Nekoliko dana prije toga bi parlamenti usvojili deklaraciju, a na Sretenje bi to promovisali. To je definitivni dogovor - saopštio je Milorad Dodik u intervjuu za beogradski Blic.

Avgusta prošle godine predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je stvaranje dokumenta sa radnim imenom deklaracija o opstanku srpskog naroda u regionu, a ideju su kasnije potvrđivali i razrađivali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, savjetnik predsjednika Srbije i nekadašnji ministar pravde Nikola Selaković.

Prvobitno je bilo najavljeno da će dokument biti usvojen 1. decembra u parlamentima Srbije i Republike Srpske jer je to dan proglašenja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno dan nestajanja Crne Gore kao države. Obećanje je prekršeno jer do tada ni slovo nije napisano od najavljenog dokumenta, koji je trebalo da ,,štiti Srbe od asimilacije van matice i pomogne izučavanje srpskog jezika i kulture među Srbima u okruženju“.

Podsjetimo, Pobjeda je objavila tri teksta u kojima otkriva da je najava pisanja ove deklaracije samo politička pomoć Srbije prvom čovjeku Republike Srpske i da njeni autori najavljivani u medijima zapravo nijesu počeli nikakav rad na dokumentu koji je Dodik propagirao.

U ,,izradu“ dokumenta, kako je bilo najavljivano, trebalo je da učestvuju i Srbi iz regiona, ali su izostali - uprkos sastanku koji je Vučić sa njima održao 4. avgusta u Novom Sadu. Nakon tog sastanka njih niko više i nije zvao niti ih je obavještavao šta se sa najavljenim dokumentom dešava. 

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika