Abiznis

Zvaničnik Evropske centralne banke: Bitcoin treba oporezivati i regulisati

 Vlade bi trebalo da regulišu i oporezuju bitcoin, poručio je visoki zvaničnik Evropske centralne banke (ECB), Ewald Nowotny.

Zvaničnik Evropske centralne banke: Bitcoin treba oporezivati i regulisati
Mina businessIzvor

On je kazao da je ta kriptovaluta predmet spekulacija i alat za pranje novca, prenosi Hina.

"Trebalo bi primjenjivati osnovno pravilo koje vrijedi za sve ostale finansijske transakcije - svi učesnici trebalo bi da objave svoj identitet", rekao je Nowotny u razgovoru za njemački dnevni list Sueddeutsche Zeitung (SZ).

Nowotny, koji je i guverner austrijske centralne banke, smatra da je za bitcoin neophodan porez na dodatu vrijednost (PDV), jer nije riječ o klasičnoj valuti.

Njegova poruka nadovezuje se na slične ocjene ostalih zvaničnika ECB-a, koji spektakularni uzlet vrijednosti bitcoina smatraju balonom, a ne znakom da bi digitalna valuta u određenom trenutku mogla početi da konkuriše euru.

"Digitalno zlato ipak zadaje glavobolju centrlanim bankama jer 'peračima novca' omogućava zaobilaženje sve strožijih propisa koji vrijede za tradicionalni finansijski sistem", rekao je Nowotny.

Bitcoin je možda najpoznatija i najpopularnija virtuelna valuta čija je vrijednost u posljednje vrijeme naglo skočila, s oko hiljadu USD prije godinu na prošlomjesečnih 19,5 hiljada USD.

U posljednje vrijeme se ipak spustila nakon niza upozorenja vlada i analitičara o rizicima i oscilacijama povezanim s kriptovalutama.

"Ne može se dopustiti da mi odlučimo da više nećemo štampati novčanice od 500 EUR kako bismo suzbili pranje novca i da uvedemo stroge propise za svaku štednu zadrugu, koliko god malena ona bila, a da onda moramo gledati kako ljudi bitcoinom mirno peru novac širom svijeta", poručio je Nowotny.

On je rekao da je bitcoin zainteresovao širok krug građana.

Nowotny je saopštio da će centralna banka morati da interveniše samo ako bitcoin bude uzrokovao promjene u ponašanju ljudi.

"Za sada nema naznaka da se tako nešto događa", kazao je Nowotny i dodao kako snažne oscilacije vrijednosti bitcoina i sporost transakcija otežavaju njegovu upotrebu u svakodnevnim plaćanjima.

Portal Analitika