Region

SB: Sa rastom od tri odsto Srbiji treba 50 godina do standarda EU

Brzina je jedna od ključnih stvari na kojoj će insistirati Svjetska banka u 2018, i to brzina reformi prije svega u poreskoj politici, privatizacija javnih preduzeća u privlačenju stranih investicija, te što brži rast privrede od najmanje pet odsto BDP-a, izjavio je u intervjuu Blicu šef Kancelarije Svjetske banke za Srbiju Stiven Ndegva.
SB: Sa rastom od tri odsto Srbiji treba 50 godina do standarda EU
BlicIzvor

Tek na taj način će Srbija uspjeti da za 15 godina stigne Evropu, a njeni građani osjete bolji život, rekao je Ndegva.

Na konstataciju da isuviše depresivno zvuči ovakva prognoza, Ndegva ističe da je još lošija procjena o 50 godina čekanja na evropski standard sa rastom od tri odsto godišnje, koliko bi Srbiji trebalo da u tom slučaju dostigne standard EU.

"Ljudi ne mogu da zamisle tako dug period, ali mogu 15 do 20 godina. Mi mislimo da je moguće da Srbija ostvari rast od 5-6 odsto. Ali to zahtjeva resetovanje ekonomije, rekao je on.

On je ocijenio da je u budžetskoj politici ostvaren veliki uspjeh i da je sređivanje javnih finansija dovelo do otvaranja radnih mjesta i privlačenja stranih investicija.

"Dosta toga je učinjeno u reformama, ali one nijesu završene. Promjene će osjetiti naredne generacije", kaže on.

To podrazumijeva da "danas imate malo manje novca u džepu nego što ćete imati sjutra", istakao je on.

Ndegva smatra da u budžetu Srbije ima prostora za rast plata i penzija u 2018. i da to neće narušiti ravnotežu.

"Jedan od razloga za manji deficit u 2017. jeste to što nijesu sprovedene državne investicije. Novac za njih se ne planira u budžetu da bi se štedjelo, nego da se potroši. Na taj način se generišu nova radna mjesta i ubrzava rast. U budžetu ima prostora za povećanje plata i penzija, ono neće narušiti ravnotežu", rekao je šef misije Svjetske banke i i dodao da bio trebalo mnogo državnih firmi prodati. Ima ih oko 600, a to je previše za bilo koju zemlju.

"U nekim sektorima su najveće kompanije u vlasništvu države i to uništava te sektore. Ili su na subvencijama, ili su zaštićene na drugi način. Dakle, potrebno je inicirati razvoj privatnog sektora, a ono što je od nacionalnog interesa učiniti efikasnim, korporatizovati, omogućiti da ostvari profit", kaže Ndegva.

Portal Analitika