Podgorica

KOVAČEVIĆ: Crna Gora je vječna inspiracija

U godinama koje su za nama mnogi kvaliteti su potisnuti, izgubljeni, ali ne do kraja. Ja sam optimista, vjerujem u čovjeka i onog najgoreg, najlošijeg, vjerujem u ljude i zato im se obraćam, poručuje pjevač i kantautor Slobodan Kovačević, jedan od dobitnika nagrade ,,19. decembar“ za 2017. godinu.
KOVAČEVIĆ: Crna Gora je vječna inspiracija
PobjedaIzvor

Ljubav kao lajtmotiv

Ljubav, kako on kaže, kao sveopšti kosmični princip nemjerljive snage, lajtmotivski je obilježio njegovo stvaranje. Albumom ,,Omnia vincit amor“ on je apostrofira i uvodi kao načelo koje se traži i koje spasava. Ona je za njega ,,sve, uslov života, Bog, sklad“.

- Netrpeljivost, mržnja, sujeta, zloba, svi ti kvalifikativi negativnog predznaka, koji su se množili, uspijevali u ovim minulim tranzicionim godinama, destrukcija su čovjekovog napretka. I zato ono što mi trebamo je ljubav, volja, razumijevanje, tolerancija, poštovanje, uvažavanje, ali i kritika i samokritika, ali samo ako je argumentovana. Slijedeći taj put može da se dođe do progresa, to je ono što pokušavam da kažem svojim pjesmama – navodi Kovačević.

Nagradu glavnog grada, kao i druge koje je dobijao u dugogodišnjoj karijeri vidi kao snažan podstrek, ali i ono sto u daljem stvaranju dodatno obavezuje.

- Koliko god je nagradu prijatno primiti i dobiti, toliko ona i obavezuje. Da se ne ostane na onome sto je urađeno, već da se ide naprijed, dalje stvara, opravda priznanje – kaže crnogorski kantautor.

Pjesma Podgorici

Kovačević najavljuje da će simbolično, uskoro izaći i njegova nova pjesma koja nosi naziv Podgorica.

- U njoj sam opjevao Podgoricu– toplija od sunca i vedroga lica, evropska, a naša Podgorica- neki su od stihova. Sa ovom pjesmom želim da poručim koliko je bitno da svi damo doprinos kako bi se išlo naprijed. Generalno, zadovoljan sam što se tiče te pjesme, volio bih da se malo više medijski nametne i da dođe do ljudi – kaže Kovačević.

U ljudima, ističe on, vidi snagu koja Podgoricu približava evropskim načelima življenja.

- Elemente evropskog prepoznajem najprije u mladim ljudima, u njihovoj želji za životom , dinamici , želji za komunikacijom, potrebi za sadržajima koje ima Evropa, pa čak i stilu oblačenja. Mi smo bili Evropa, jesmo i bićemo, ja to osjećam, i priželjkujem Podgoricu upravo onakvu kakvu sam prikazao u pjesmama – navodi Kovačević.

Na pojavu da i dalje sve veći broj mladih odlazi iz Podgorice, ali i drugih balkanskih gradova, Kovačević gleda sa tugom, ali i nadom da će se ,,crpeći sve resurse koje Crna Gora ima stvoriti bolji uslovi za život svih njenih građana“.

- I ja imam veliku djecu i oni su negdje blizu tog pitanja. Ipak, polažem nadu u činjenicu da nas je malo, da je Crna Gora nevjerovatan resurs. Ne 650 hiljada, nego šest i po miliona može na ovom prostoru da živi sasvim komotno, i ta činjenica me ohrabruje – poručuje dobitnik devetnaestodecembarske nagrade.

Saradnja sa kolegama

U narednom periodu crnogorski pjevač će nastojati da na pravi način promoviše nove pjesme, a najavljuje i saradnju sa drugim poznatim izvođačima.

- Imam dosta gotovog materijala i jedva čekam priliku da to pokažem. Pjesama ima i to je najvažnije, ostalo je stvar produkcije i izdavaštva – kaže Kovačević.

,,Montenegro“, ,,Pjesma mira“, ,,Ovdje je moj dom“, ,,Crna Goro, kapljo vode“, ,,Crna Gora ime ti je“, ,,Vječna da si“, neke su od pjesama u kojima Kovačević pjeva o Crnoj Gori, za koju kaže da mu je neiscrpna inspiracija.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika