Svijet

Podjela Jerusalima praktično nemoguća

Izraelski parlament usvojio je zakon čiji je cilj da se oteža prelazak nekih zona Jerusalima pod palestinski suverenitet u okviru budućeg mirovnog sporazuma.
Podjela Jerusalima praktično nemoguća
Portal AnalitikaIzvor

Izmijenjeni zakon zabranjuje vladi da preda izraelski suverenitet nad bilo kojim dijelom Jerusalima, bez odobrenja dvije trećine od 120 članova parlamenta.

Takođe se mijenja definicija pojma „gradski“ za Jerusalim, tako da neki djelovi grada mogu da budu proglašeni odvojenim cjelinama.

Kneset je odobrio zakon sa 64 glasa „za“ i 52 „protiv“.

Palestinski predsednik Mahmud Abas osudio je taj potez kao „objavu rata“.

Zakon je donijet manje od mjesec dana od kada je američki predsjednik Donald Tramp donio odluku da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Takođe, zakon je usvojen nekoliko dana pošto je centralni komitet Likuda, desničarske stranke premijera Benjamina Netanjahua, izglasao rezoluciju u kojoj traži od svojih poslanika da se zalažu za aneksiju kolonija na Zapadnoj obali, palestinskoj teritoriji koja je 50 godina pod izraelskom okupacijom.

Izrael je zauzeo Istočni Jerusalim i Zapadnu obalu poslije rata 1967. On je od tada pripojio Istočni Jerusalim, palestinski dio grada. Međunarodna zajednica nikada nije priznala to pripajanje. Izrael smatra da je cio Jerusalim njegov glavni grad, dok Palestinci žele da Istočni Jerusalim bude glavni grad buduće države kojoj teže.

Pitanje Jerusalima je najteže pitanje u izraelsko-palestinskom sukobu.

Opozicioni izraelski poslanik Dov Kenin osudio je usvojeni zakon smatrajući da je to zakon koji „sprječava mir“ i izrazio strahovanje da bi on mogao da izazove „krvoproliće“.

Generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije Saeb Erakat rekao je da Izraelci donose takve odluke zato što imaju podršku SAD.

Kancelarija palestinskog predsednika Mahmuda Abasa saopštila je da su Trampova rezolucija i taj zakon jednaki „objavi rata palestinskom narodu i njegovom političkom i vjerskom identitetu“.

Agencija AP navodi da, iako je prema novom zakonu potrebna dvotrećinska većina da se preda suverenitet nad nekim dijelom Jerusalima, sam zakon može da bude poništen prostom većinom, što ga čini uglavnom simboličnim dokumentom.

Portal Analitika