Svijet

Italija preuzela predsjedavanje OEBS-om

Promovisanje mira, bezbjednosti, stabilnosti i saradnje prioriteti su Italije koja je od danas na čelu Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju, izjavio je italijanski ministar spoljnih poslova, Anđelino Anfano.
Italija preuzela predsjedavanje OEBS-om
Portal AnalitikaIzvor

"Jačanje multilateralizma kao instrumenta za ponovno pokretanje 'Helsinškog duha' i dalje promovisanje mira, bezbjednosti, stabilnosti i saradnje biće ključni prioritet Italije za predsjedavanje OEBS-om 2018. godine", rekao je Alfano nakon što je preuzeo funkciju predsjedavajućeg OEBS-a, saopštila je ta organizacija.

Alfano je istakao da će u centru pažnje biti i "dijalog, vlasništvo, odgovornost", a pristup će biti otvoren, transparentan i inkluzivan.

Prema njegovim riječima, zajednički izazovi zahtijevaju zajednička rješenja, a ta organizacija pokušaće da demonstrira odlučnost koja je obezbijedila dijalog čak i u najtežim godinama Hladnog rata.

"Za vrijeme predsjedavanja Italije tom organizacijom pokušaćemo da predvodimo sve napore organizacije da se prevaziđu podjele unutar i između država članica i ohrabrujem sve države članice da pokažu političku volju u rješavanju zajedničkih bezbjednosnih izazova", rekao je italijanski ministar spoljnih poslova.

Ističe da je OEBS oduvijek postizao konkretne rezultate kada su sve države članice sarađivale konstruktivno i sa istinskim duhom zajedničke odgovornosti.

Kako se navodi, Alfano će predstaviti prioritete Italije na sjednici stalnog savjeta OEBS-a 11. januara, u Beču.

Portal Analitika