Svijet

Fantastičan vatromet u Londonu, spektakli u Dubaiju i Berlinu (VIDEO)

Građani širom svijeta dočekali su Novu godinu uz vatromet i slavlje, ali uz posebne mjere opreza. U 2018. godinu prvi su ušli stanovnici ostrva Samoa i Kiribati. Prvi januar će posljednji dočekati u Američkoj Samoi i na ostrvu Nijue jer će tamo 2018. godina po srednjoevropskom vremenu stići tek - sjutra.
Fantastičan vatromet u Londonu, spektakli u Dubaiju i Berlinu (VIDEO)
agencijeIzvor

Stanovnici pacifičkih država Samoa i Kiribati prvi su dočekali 2018. godinu. 

Samoa, ostrvo sa 180.000 stanovnika, prije nekoliko godina je zbog ekonomskih razloga promjenila stranu na datumskoj granici, njene istočne strane su "prešle" na zapadnu, i od tada u nove godine ulazi prva, a ne posljednja kao prije.

Kiritimati, poznatiji kao Božićno ostrvu, najistočniji su dio pacifičke ostrvske države Kiribati.

Stanovnici ostrva Kiritimati su zato navikli su da u nove godine ulaze prvi.

Građani Novog Zelanda uplovili su u 2018. fantastičnim vatrometom, sa 328 metara visokog Skaj tauera u Oklandu. Ispaljeno je više od 3.000 vatrometa, a pripreme za ovakav doček su počele prije čak šest mjeseci. 

Spektakularnim vatrometom u Dubaiju obilježen je početak 2018. godine.

Čestitke su stigle i iz vasione. Dvojica ruskih kosmonauta koji su trenutno na Međunarodnoj svemirskoj stanici, Anton Škaplerov i Aleksandar Misurkin, poželjeli su srećnu Novu 2018. godinu.

Tokom praznika u Moskvi je angažovano 45.000 policajaca, pripadnika Federalne službe bezbjednosti, Nacionalne garde i privatnog obezbeđenja.

Osim toga, 800 kamenih blokova je postavljeno na najprometnijim metro stanicama i drugim mestima masovnog okupljanja u ruskoj prestonici.

U Francuskoj je,pak, na obezbjeđenju dočeka Nove godine angažovano čak 145.000 policajaca.

U Evropi, veličanstveni vatrometi održani su u Berlinu i Londonu.

Sa druge strane Atlantika, skoro dva miliona ljudi u Njujorku dočekalo Novu godinu na Tajms skveru uz stihove posvećene svom gradu i veličanstveni vatromet.  

 

 

 

Portal Analitika