Društvo

PAŽIN: Izrada građanskog zakonika najzahtjevniji pravnički posao

Kodifikacija građanskog prava je dovoljno zahtjevan, stručan i odgovoran pravnički posao, čak i kada se ne bi obavljao pod teretom uzora poput velikana pravne nauke Valtazara Bogišića. Riječ je, slobodno mogu reći, o najzahtjevnijem pravničkom poslu u državi, za koji smo okupili tim istaknutih naučnika, istraživača i praktičara pravne struke, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin. 
PAŽIN: Izrada građanskog zakonika najzahtjevniji pravnički posao
PobjedaIzvor

Kao omaž velikom prethodniku, Valtazaru Bogišiću, kako je dodao, početak rada komisije planiran je za januar 2018. godine, kada Crna Gora obilježava 130 godina od njegovog Opšteg imovinskog zakonika za Knjaževinu Crnu Goru.

"Izrada građanskog zakonika, kao krovnog propisa koji će objediniti ključna načela i pravila građanskog prava, doprinijeće povećanju pravne i socijalne sigurnosti pravnih subjekata i samih građana, međusobnoj harmonizaciji pravnih rješenja, kao i njihovom usklađivanju sa ratifikovanim međunarodnim konvencijama i standardima i evropskim zakonodavstvom. Moderan građanski zakonik, usaglašen sa odgovarajućim evropskim standardima i propisima, predstavljaće i značajan sistemski podsticaj za razvoj domaće privrede i privlačenje stranih investitora, budući da je dobro regulisano i predvidljivo poslovno okruženje važan preduslov poslovnog uspjeha. Ovaj zahtjevni posao realizuje Ministarstvo pravde u saradnji sa Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti i AIRE centrom iz Londona, uz finansijsku podršku britanske ambasade u Podgorici", zaključio je Pažin.

Portal Analitika